Voor spoed 24/7 0161 496016

Belang van ontwormen

Via onze nieuwsbrief willen we graag eens het belang van ontwormen aanhalen, want wij krijgen regelmatig vragen van onze klanten over het belang hiervan.
Het regelmatig ontwormen van onze huisdieren heeft verschillende belangen. Allereerst voor het dier zelf. Dieren raken besmet via ontlasting van andere dieren, oplikken van vlooien of door het eten van ongaar vlees en bijvoorbeeld wilde prooidieren.
De meest voorkomende wormen in Nederland zijn de spoelworm (Toxocara spp.) en lintworm (Dipylidium caninum, Taenia spp.).

Bij jonge dieren kan de spoelworm darmklachten, hoest en groeiachterstand geven. Lintworm-eitjes kun je als ‘rijstkorrels’ rond de anus of in de ontlasting terugvinden en gaan gepaard met jeuk aan de achterhand. Besmetting van de hond met de Franse hartworm (Angiostrongylus vasorum) treedt op door het eten van besmette slakken en komt, ondanks wat de naam suggereert, ook in Nederland en België voor. Deze worm kan ademhalingsklachten en hartproblemen bij de hond veroorzaken.

Daarnaast draagt het ontwormen van uw hond of kat ook bij tot vermindering van het aantal wormen in de omgeving. Zo helpen we allemaal om de wormenbesmetting in de omgeving zo laag mogelijk te houden.

Tot slot kunnen bepaalde wormen van dieren op mensen overdraagbaar zijn. Dit wordt een zoönose genoemd. Kleine kinderen besmet met rond- of lintworm kunnen in zeldzame gevallen buikpijn krijgen. De vossenlintworm (Echinococcus spp.) is voor honden ongevaarlijk, maar kan bij mensen daarentegen ernstige ziekte veroorzaken.
Het officiële Europese adviesorgaan ESCCAP (European Scientific Counsel of Companion Animal Parasites) adviseert als ontwormingsschema:

  • Pups op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van een half jaar
  • Kitten op 3, 5 en 7 weken leeftijd, daarna maandelijks tot de leeftijd van een half jaar
  • Moederdieren: tegelijk met pups/kittens
  • Volwassen honden en buitenkatten 4x per jaar.

Wij houden dit advies aan, maar kijken ook naar de noden van het individuele dier en adviseren indien nodig een ontwormingsschema op maat. Heeft u nog steeds vragen over ontwormen en de verschillende ontwormingsmiddelen, dan beantwoorden onze assistentes en dierenartsen deze graag voor u.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top