Voor spoed 24/7 0161 496016

Vasectomie Hert

Eind 2023 beslist de overheid of de lijst met dieren die gehouden mogen worden (positieflijst voor zoogdieren), wordt aangepast. De lijst is nog niet definitief, maar de verwachting is dat deze op 1 juli 2024 in gaat. Dieren die niet meer op deze lijst staan mogen gehouden worden tot ze dood gaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Een van de dieren die naar verwachting van de positieve lijst af gaat is het hert. Dit betekent dat er niet meer gefokt mag worden met herten. Het onvruchtbaar maken van het mannelijk hert (bok) in een roedel herten is vaak de beste manier om voortplanting te voorkomen.

Onvruchtbaar maken

Het onvruchtbaar maken van het mannelijk hert (bok) is een gespecialiseerde operatie en wordt gedaan door middel van een vasectomie op het hert. Misschien vraag je je nu af: waarom voeren ze geen castratie uit op het mannelijke dam hert? Dat leggen we je graag uit.
Omdat de regulatie van het gewei bij bokken afhankelijk is van testosteron, is het cruciaal de bron van dit hormoon (de testikels) niet te verwijderen. Daarom wordt ervoor gekozen om een vasectomie in plaats van een castratie bij het hert te doen.

Het verschil tussen een castratie en een vasectomie bij het dam hert is eenvoudig. Bij een castratie worden ‘de ballen’ (testikels) van het hert verwijderd en bij een vasectomie wordt alleen een deel van de zaadleiders van het hert weggenomen. Zo blijft de productie van testosteron behouden, zodat het gewei jaarlijks afgeworpen kan worden. Na het afwerpen van het gewei, maken de bokken weer een nieuwe aan die rond de bronstijd (paartijd) weer mooi en vol is. Dit helpt de bokken om vrouwtjes aan te trekken en om concurrenten af te weren. Zonder testosteron ontstaat na verloop van tijd een zogenaamd “pruikgewei”. Bij een pruikgewei groeit het gewei van het hert ongecoördineerd en de uitharding ontbreekt. Hierdoor kan het gewei niet meer vanzelf afvallen, zoals dat in de natuur wel gebeurt, en wordt het enorm. Niet alleen is dit oncomfortabel voor de bok, een pruikgewei kan zelfs tot gevolg hebben dat het hert sterft.

Contact met een kundige dierenarts

Onze dierenartsen Lian Rosman en Paul van den Oord zijn gespecialiseerd in het uitvoeren van een vasectomie bij het hert. Dit wordt gedaan door het hert eerst te verdoven met een verdovingsgeweer. Met speciale middelen wordt het hert onder narcose gebracht. Daarna wordt het dier op een speciale manier weggelegd en uitgebonden, zodat de vasectomie van het dam hert goed kan verlopen. Op deze manier wordt er zo veilig mogelijk gewerkt voor zowel mens als dier, ook om het operatierisico voor de bok zo klein mogelijk te houden. Na het zorgvuldig voorbereiden van het operatiegebied wordt de vasectomie uitgevoerd, waarna het dier na het voltooien van de operatie weer wakker wordt gemaakt. Bij een correct uitgevoerde vasectomie is geen nazorg meer nodig.

Wilt u een afspraak maken of meer informatie over het laten uitvoeren van deze operatie (kosten, planning, tijdsduur, etc.)? Neem dan contact op met dierenkliniek ’t Leijdal in Chaam.

U kunt telefonisch een afspraak maken via 0161-496016 of info@dierenkliniekhetleijdal.nl

 

Back To Top