Cavia dierenarts
Is uw cavia ziek of twijfelt u of uw cavia ziek is? Maak dan gerust een afspraak voor uw cavia bij onze dierenarts. Dierenkliniek ‘t Leijdal is gespecialiseerd in onder andere cavia’s en helpt u graag bij de behandeling van uw zieke cavia, bij castreren van uw cavia, het knippen van de nagels van de cavia en overige gezondheidszaken. Op deze pagina vindt u meer informatie over wanneer u met uw cavia naar de dierenarts moet – bij vragen, kunt u altijd contact met ons opnemen.
Wanneer gaat u met uw cavia naar de dierenarts?
Cavia’s en andere knaagdieren hebben geen vaccinaties nodig. Wij adviseren wel een jaarlijkse (of zelfs halfjaarlijkse) controle. Knaagdieren zijn prooidieren en kunnen problemen erg goed verstoppen. Bij de jaarlijkse controle wordt uw cavia volledig nagekeken door de dierenarts, om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen.
Bij een cavia kan het lastig zijn om te bepalen wanneer u naar de dierenarts moet. Bij Dierenkliniek ‘t Leijdal kunt u rekenen op een cavia kundige dierenarts die uw cavia goed onderzoekt.
Als u een cavia heeft, dan is het belangrijk dat u goed op uw dier let. Is uw cavia bijvoorbeeld minder alert, maakt de zieke cavia andere geluiden dan normaal, ziet de vacht er slecht uit of eet of drinkt het dier niet goed, dan is het zaak om direct met uw cavia naar de dierenarts te gaan. De oorzaak van slecht eten kan bijvoorbeeld liggen bij scheve of te lange tanden. Onze dierenarts voor de cavia kan een dergelijk probleem snel verhelpen, zodat uw dier weer goed kan eten.
Daarnaast hebben cavia’s veel vitamine C nodig, omdat ze dit niet zelf aan kunnen maken. Het is belangrijk om dit toe te dienen via tabletten of te kiezen speciaal voer met toegevoegde vitamine C.
U hoeft zich geen zorgen te maken over het laten inenten van uw cavia: dit hoeft niet bij deze knaagdiertjes.
Als u ziet dat het niet goed gaat met uw cavia, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met de dierenarts.
Castreren cavia en sterilisatie cavia bij de dierenarts
Mannelijke cavia’s (beertjes) worden vaak gecastreerd omwille van gedrag, of om ze te kunnen koppelen aan een vrouwtje. Vrouwelijke cavia’s (zeugjes) worden meestal niet preventief gesteriliseerd omdat het risico van de ingreep niet opweegt tegen de beperkte voordelen van een sterilisatie. Zeugjes kunnen wel cysten op de eierstokken ontwikkelen, die dan behandeld moeten worden. Vaak zijn deze cysten secundair aan een ander probleem.
Het laten castreren van uw cavia is een belangrijke stap bij goede zorg voor uw dier. Sterilisatie van de cavia of het castreren van uw cavia voorkomt natuurlijk dat uw dieren zich voortplanten. Daarnaast voorkomt sterilisatie van de cavia vervelende gezondheidsproblemen en voorkomt het castreren van de cavia eventuele gedragsproblemen. U kunt een afspraak maken met onze dierenarts om uw cavia te laten castreren / voor de sterilisatie van uw cavia.
Wilt u meer informatie over het castreren van de cavia en de kosten voor het steriliseren van uw cavia? Neem dan even contact met ons op. We geven u graag meer informatie over de cavia, het steriliseren en de bijkomende kosten.
Controle door de dierenarts voor het gebit van uw cavia
De snijtanden en kiezen van een cavia groeien levenslang door. Voor een goede slijtage is vezelrijke voeding zoals hooi of gras het belangrijkst. Bij cavia’s zien we in het beginstadium van gebitsproblemen meestal enkel een verlenging van de kiezen, en daardoor een verlenging van de snijtanden. De kaak wordt steeds verder opengedrukt, wat erg pijnlijk is. Pas in een laat stadium ontstaan soms haken op de kiezen, of brugvorming van de
kiezen over de tong. Het is altijd belangrijk om het gebit volledig te bekijken onder narcose en met röntgenfoto’s om een correcte inschatting van het probleem te kunnen maken. U kan bij ons terecht voor de meeste gebitsbehandelingen bij uw cavia. Voor ernstige problemen verwijzen wij door naar een specialist.
Nagels van de cavia knippen bij de cavia kundige dierenarts
U kunt met uw cavia naar de dierenarts komen als uw cavia ziek is, maar natuurlijk ook voor een gewone gezondheidscheck. Het is aan te raden om jaarlijks met uw cavia naar de dierenarts te komen om de gezondheid te controleren. Mocht uw cavia ziek blijken te zijn, dan bent u er op tijd bij.
Wilt u graag de nagels laten knippen van uw cavia? Dan kunt u met uw cavia naar de kliniek komen om de nagels te knippen. We laten u graag zien hoe dit moet, zodat u in het vervolg zelf de nagels van uw cavia kunt knipen, indien u dit wilt. Uiteraard nemen we dit klusje graag voor u uit handen. U kunt altijd een afspraak maken om de nagels van uw cavia te laten knippen bij de dierenarts.
Naar de dierenarts voor de voedings- en maagdarmproblemen van uw cavia
Cavia’s hebben een vergelijkbare voedingsbehoefte aan konijnen. Ook zij moeten dus vezelrijke voeding krijgen voor een goede werking van het maag-darmkanaal en een correcte slijtage van het gebit. Daarbij is een cavia een van de enige diersoorten (naast de mens) die zelf geen vitamine C kan aanmaken. Het is dus belangrijk om dit in voldoende mate aan te bieden via de voeding door bijvoorbeeld een supplement of verse groenten die vitamine C bevatten. Wij adviseren u graag over het correcte dieet voor uw cavia.
Een cavia die niet of minder eet, en niet of minder keutelt, moet steeds gezien worden door een dierenarts. Ook abnormale keutels, kleie keutels of diarree zijn een reden om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Dit is steeds een ernstige situatie waarbij we snel en correct moeten ingrijpen.
Blaasproblemen bij uw cavia
Ook cavia’s kunnen een blaasontsteking of blaasstenen krijgen. De urine van cavia’s hoort troebel te zijn. De kleur kan variëren van wit-geel tot rood-bruin. Bij het vermoeden van bloed bij de urine hoort dit bevestigd te worden met een urineonderzoek. Als uw cavia plots veel drinkt en plast, heldere urine heeft, plast op abnormale plaatsen of zichzelf
bevuilt, dan adviseren wij steeds een bezoek aan de dierenarts. Ook abnormale urine of pijn bij het plassen is een reden voor verder onderzoek.
Huidklachten
We zien regelmatig cavia’s met jeuk, kale plekken en schilfers. De meest voorkomende oorzaken hiervan zijn schurftmijt en huidschimmel. Beiden kunnen gelijkaardige klachten veroorzaken.Schurftmijt veroorzaakt meestal een intense jeuk, wat in extreme gevallen zelfs kan zorgen voor epilepsieaanvallen. Huidschimmel is dan weer besmettelijk voor mensen en andere dieren. Heeft uw cavia last van jeuk, kale plekken of andere problemen met de huid of vacht, dan adviseren wij een controle bij de dierenarts.
Is uw cavia ziek? Neem contact op voor een afspraak
Is uw cavia ziek of twijfelt u over de gezondheid van uw dier? Maak dan een afspraak met onze dierenarts voor de cavia. Ook als u het castreren van de cavia of de sterilisatie voor de cavia wilt regelen of de nagels van uw cavia wilt laten knippen, dan kunt u bij de cavia kundige dierenarts van Dierenkliniek ‘t Leijdal terecht.