Rund April 2014

 

 UDD regeling

 

 

 


 

Zoals de meeste mensen wel weten is de wetgeving rondom antibiotica sterk veranderd. Sinds 1 maart hebben alle antibiotica de status Uitsluitend door Dierenarts toe te Dienen (UDD). Dit houdt in dat eigenlijk alleen dierenartsen antibiotica mogen toedienen, tenzij veehouders aan een aantal regels voldoen. Dit zijn: 1) er is een schriftelijke overeenkomst met een dierenarts en er is een bedrijfsdossier aanwezig. 2) de dierenarts bezoekt het bedrijf regelmatig. 3) Samen met de veehouder evalueert de dierenarts jaarlijks de gezondheidssituatie en het antibioticagebruik. Meer informatie hierover kun je vinden in deze folder:

 

 


 

Klik hier voor folder UDD regeling

 

 

Hoewel de regels ingrijpend veranderd zijn, veranderd er in de praktijk niet zo veel. Jaarlijks hoort een BBP en BGP gemaakt te worden en de middelen die erin genoemd staan mogen zelf ingezet worden. Er mogen voor maximaal 15% van de aanwezige vatbare dieren spullen op voorraad gehouden worden.

 

 

 

 

 

 Kalverdekjes

 

 

Misschien een beetje aan de late kant met het zonnige weer dat we nu hebben, maar de extra lading kalverendekjes zijn eindelijk binnen gekomen. Er zijn nog een aantal mensen die naar de studiemiddag geweest zijn op 18 februari, die nog een dekje tegoed hebben. Deze worden komende weken thuis afgegeven. Wij hebben de kalverendekjes ook in het assortiment opgenomen en ze zijn verkrijgbaar voor ongeveer 25 euro.

 


 

 

 

Ontwormstrategie

 

 

Nu het weideseizoen weer van start is gegaan komt ook weer het moment dat even goed nagedacht moet worden over het ontwormen van het vee. De strategie moet erop geriht zijn om jongvee een gecontroleerde besmetting met wormen mee te laten maken. Op deze manier ontwikkelen ze specifieke afweer, zodat ze als melkkoeien er geen last van hebben. Voor een handige leidraad klik hier

 

Dit is een heel gemakkelijk stappenplan met erachter een direct praktisch advies. Wat natuurlijk nog beter is, is mestonderzoek doen van het jongvee wat buiten loopt. Hiervoor moet een mengmonster van 5 kalveren genomen worden die 6-10 weken buiten lopen of bij opstallen middels bloedonderzoek. De uitslag geeft aan op behandelen wel of niet nodig is. Ook is het informatief om aan het einde van het weideseizoen een keer tankmelkonderzoek te doen op wormen.

 

Naast een goede wormenstrategie is het natuurlijk ook van balang dat de mineralenvoorziening op een goed peil gehouden wordt. Voor kalveren en koeien die niet bijgevoerd kunnen worden is een mineralenbolus een praktische oplossing. Het laatste punt van aandacht voor deze dieren vormt  vliegenbestrijding. Met name als koeien dicht bij bosranden of water staan kunnen stekende muggen of vliegen voor veel onrust zorgen en zomerwrang veroorzaken.

 

Ook dit jaar bieden wij een voorjaarspakket met ontworming, mineralenolussen en vliegenbestrijding voor een zeer gunstig tarief aan. Neem contact met ons op voor de precieze inhoud en prijzen.

 

 

 

 

 

Nieuwe techniek inbrengen Orbeseal

 

 

Veel veehouders in de praktijk gebruiken Orbeseal®. Een veel gehoord probleem is dat de tube onnodig veel lucht bevat, welke met afslaan verwijderd moet worden. Dit is nodig omdat je anders lucht in het tepelkanaal krijgt, terwijl je dit juist vol seal wil hebben. De producent kan dit proleem helaas niet anders verhelpen, maar heeft wel een nieuwe techniek gevonden hoe dit gemakkelijk verwijderd kan worden. Op onderstaande link treft u een filmpje waarin Hans deze techniek demonstreert: klik hier . 

 

 

 

 

 

Sterke prijsverlaging enkele medicijnen

 

 

 Door het wegvallen van een aantal patenten en beter onderhandelingen met de farmaceutische industrie kunnen we een aantal producten tegen een gunstiger tarief aanbieden. Het gaat om Novem20®, Rimadyl Cattle® en Nuflor®. Deze zijn allen ongeveer 20% in prijs gedaald.

 

 

 

 

Van Effydral® naar Enerlyte® Plus

 

 

 

 

Onlangs is er een nieuwe elektrolytenoplossing op de markt gekomen voor kalveren. Deze bevat een nog betere samenstelling zodat uitgedroogde kalveren sneller herstellen. Daarnaast bevat het een kleine hoeveelheid vit E, Selenium en een probioticum. Ook dit is een bruisende oplossing die zowel in water als melk opgelost kan worden. Wij hebben ervoor gekozen om Effydral® te vervangen voor Enerlyte® PLUS omdat het betere eigenschappen heeft voor een zelfde prijs. Hoewel Effydral® bij de meeste mensen in het bedrijfsbehandelplan genoemd staat kan toch gewono Enerlyte® Plus gebruikt worden omdat het een voedingsmiddel betreft en geen diergeneesmiddel.

 

 

 

 

 

 

Nieuwe student voor 9 weken

 

 

Ik ben Froukje, een enthousiaste studente diergeneeskunde van 27. Ik ben dankzij mijn grootvader geïnteresseerd geraakt in het reilen en zeilen rondom een boerderij. Een aantal van mijn beste jeugd herinneringen zijn van samen met opa de koeien ophalen uit de wei voor het melken. Vanuit die herinneringen en een eindeloze nieuwsgierigheid ben ik diergeneeskunde gaan studeren. Als ik mezelf zou moeten omschrijven komen de woorden enthousiast, nieuwsgierig en direct boven aan de lijst te staan. Soms kan ik als echte noorderling wat koppig zijn. Verder kan ik uren verdwijnen in een boek, dat is voor mij echt de ultieme ontspanning.