Voor spoed 24/7 0161 496016

Ventilatie van koeienstallen

Ventilatoren

De zomers van 2018 en 2019 zijn  warm geweest, met alle gevolgen voor de koeien van dien. We zijn al vaker ingegaan op het fenomeen hittestress bij koeien. In deze nieuwsbrief willen we meer informatie geven over het gebruik en plaatsing van ventilatoren.

Doel ventilatoren:

 1. Verkoeling geven aan de dieren
 2. Aanvoer verse lucht
 3. Afvoer “vuile lucht”

In moderne, open koeien stallen met een goed functionerende nok, zijn de punten 2 en 3 van minder of geen belang. Het hoofddoel van ventilatoren is dus: verkoeling aan de dieren geven.

Plaatsing:

Met het bovenstaande in gedachte, is de meest effectieve plaatsing van ventilatoren in serie, boven de boxen. Je wilt nl bereiken dat koeien gaan liggen: 12 – 14 uur per dag. Dit geeft rust in de stal, betere doorbloeding van het uier, beter herkauwen en ontlasting van de klauwen.

Stel de ventilatoren in op een luchtsnelheid van 1,5 – 2 m/sec. Het bereik is ongeveer 15 – 20 m, dus op deze afstand ventilatoren in serie plaatsen , zo’n 2 – 2,5 m. boven de boxen (onderkant ventilator). Blaasrichting schuin naar beneden in een hoek van 15 – 20 graden.

 

Bij welke dieren:

Het meest ideaal is natuurlijk als álle dieren kunnen profiteren van een beter stalklimaat.

Denk vooral aan:

 • droge koeien en afkalvende koeien.
 • koeien in de wachtruimte. Hiervoor zou ook een zg helikopter-ventilator gebruikt kunnen worden. Let op: deze zijn minder geschikt voor in de stal met de melkgevende koeien vanwege het beperkte bereik en de matige efficiëntie.
 • melkgevende koeien
 • jongvee

Wanneer aanzetten:

Vanaf 18 graden Celcius.

Elk bedrijf is qua bouw en inrichting uniek, dus een advies op maat is hierbij gewenst. Wij kunnen u deze informatie (onafhankelijk, want wij verkopen geen ventilatoren!) geven.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

  Naam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer *

  Onderwerp: *

  Uw bericht *

  Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van kopje.

  Back To Top