Uw kind en het verlies van een huisdier

 

 Huisdieren nemen een belangrijke plaats in binnen een gezin met kinderen. Vaak “bespreken” kinderen hun gevoelens/problemen met hun huisdier. De dood van het huisdier is voor veel kinderen een hele verdrietige gebeurtenis en vaak ook de eerste ervaring met de dood.
Bescherm uw kind niet te veel tegen de dood van een huisdier. Wees open en eerlijk over de toestand van het dier. U mag uw eigen verdriet ook zeker aan uw kind laten zien. Kinderen kunnen hun verdriet beter verwerken als ze het begrijpen en er iets mee kunnen doen. Leg dus rustig uit –op een voor het kind begrijpbaar niveau- wat er gebeurd is of wat er eventueel bij een euthanasie gaat gebeuren.
In het geval van euthanasie is het belangrijk dat u geen moeilijke termen gebruikt. “Euthanasie” zal een kind niet begrijpen. Maar ook termen zoals “een spuitje geven” of “in laten slapen” kunnen bij een kind een heel eigen leven gaan leiden: er kan angst ontstaan voor spuiten of voor slapen. Beter is te praten over “ helpen bij het doodgaan”. Tijdens het bezoek aan de dierenarts zal hij/zij rustig uitleggen wat er gaat gebeuren. U kunt uw kind zelf al thuis hierop voorbereiden. Geef het kind ook zelf de keuze of het bij de euthanasie aanwezig wil zijn.
Doe iets met het verdriet van uw kind. Lees er samen een boek over of laat het kind bv. een tekening of een plakboek maken. Al wordt uw kind boos op u of op de dierenarts dan is dit een gezonde manier van rouwen. Laat dit dus ook gewoon gebeuren. Maak evt. een herdenkingsplekje in huis of in de tuin. Bij zo’n plaats kunt u samen met het kind over het overleden dier praten, huilen en op een later moment zeker ook weer lachen!
Neem vooral niet te snel weer een nieuw huisdier ter vervanging van het overleden dier. Elk dier is uniek en niet te vervangen.