Konijn als huisdier

 Konijnen zijn over het algemeen leuke, lieve en speelse dieren die het gezelschap van een ander konijntje erg op prijs stellen. Konijnen en cavia’s moeten niet samen gehouden worden, omdat konijnen nogal dominant kunnen zijn en de cavia plagen of, erger nog, aanvallen.

 

Ze kunnen zowel binnen als buiten gehuisvest worden. Buitenshuis hebben ze een groot verblijf nodig en het hok moet uiteraard zeer geregeld schoongemaakt worden: vieze hokken trekken vliegen aan en die veroorzaken ziektes. Gelukkig kan uw konijn ingeënt worden tegen myxomatose en VHD.

 

Vroeg in de ochtend en de aan het begin van de avond moeten de konijnen gevoerd worden, bij voorkeur geperste brokjes met een hoog vezelgehalte, zodat ze goed moeten kauwen. Dit is belangrijk voor de natuurlijke slijtage van de tanden en ter voorkoming van het doorgroeien van de tanden.

 

Konijnen houden ervan veel rond te rennen, maar hebben angst voor open ruimtes. Speeltjes zoals dozen, bloempotten, afvoerpijpen en houtblokken in de ren zijn erg belangrijk en geven uren speelplezier.

 

De beste manier om een konijntje op te pakken is hem op dezelfde hoogte te benaderen. Kniel voor hem neer en laat hem naar u toekomen. Laat hem even aan de achterkant van uw hand ruiken en ondersteun de achterhand altijd bij het oppakken.