Pas op! Processierups
De eikenprocessierups veroorzaakt al enkele jaren problemen in Nederland vooral in de periode van mei tot augustus. De rups vervelt in deze tijd tot een onopvallend nachtvlindertje. Vooral in eiken langs lanen en in parken maken ze hun nesten. In grotere eikenbossen veroorzaken ze minder problemen, omdat daar meer natuurlijke vijanden zijn. De rups dankt zijn naam aan de lange optocht waarin de rupsen ’s nachts over de zuidkant van de bomen op zoek gaat naar eikenbladeren. Zo’n processie kan wel 10 meter lang worden. De rups veroorzaakt niet alleen schade aan de bomen, maar kan ook gezondheidsproblemen opleveren voor mens en dier.
De volwassen rups is grijsgrauw en wordt ongeveer 3.5 cm lang. Het zijn de brandharen, die een gevaar vormen voor de gezondheid. Elke rups heeft er honderdduizenden tot een miljoen!. Het zijn pijlvormige haren, die bij een bedreiging worden afgeschoten .De haren kunnen dan makkelijk de huid, ogen en de luchtwegen binnendringen. Stoffen, afkomstig van de haren, veroorzaken een op allergie lijkende huiduitslag, zwellingen, rode ogen, jeuk , benauwdheid en misselijkheid. In de meeste gevallen verdwijnen de klachten vanzelf.
De rupsen hoeven niet te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes kunnen zich door de wind verspreiden. De haren blijven na vertrek van de rupsen in de nesten achter en kunnen zo nog jaren overlast veroorzaken.
Als u het vermoeden heeft dat u eikenprocessierupsen in uw omgeving ziet waarschuw dan de gemeente. Er wordt dan een bestrijdingsplan gemaakt voor de betreffende gemeente.
Heeft u het vermoeden dat uw huisdier contact heeft gehad met de rupsen, spoel dan zo snel mogelijk de mond van uw dier met veel water en neem contact op met de dierenarts zodra er symptomen ontstaan. Er ontstaat zwelling en roodheid van de lippen en het slijmvlies in de bek. De tong kan gaan zwellen en er kunnen blaren ontstaan. De dieren krijgen veel jeuk, gaan speekselen, hebben moeite met slikken. Vaak raken de ogen ontstoken. Daarnaast kunnen ze diarree en koorts krijgen. Huidklachten, zoals bij de mens, zijn zeldzaam bij dieren vanwege het hebben van een vacht. Onze dierenarts kan een injectie geven tegen de allergische reactie.
Houd in een verspreidingsgebied uw hond goed en liefst aangelijnd in de gaten. Laat hem niet in bermen snuffelen en spelen. De “allergische” reactie kan dodelijk zijn. Dus houd uw dier uit de buurt van besmette bomen.
Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.