Voor spoed 24/7 0161 496016

Kalveren workshop

Kalveren workshop

Vanuit de ZLTO is een project gestart om kennis te delen tussen vleeskalverhouders en melkveehouders over de jongveeopfok. Beide sectoren hebben veel kennis over het opfokken van jongvee, maar dit wordt niet vaak gedeeld. Terwijl er voor beiden nog te winnen is met de ervaring van de ander. Als dierenartsenpraktijk werken wij in beide sectoren en hebben hier ook veel kennis over. Tijd dus om deze te delen om beter presterende bedrijven te krijgen. Het doel is om de groep uit maximaal 15 mensen te laten bestaan, waarvan 10 melkveehouders en 5 kalverhouders.

Inhoud

De workshop zal bestaan uit 2 middagen. De eerst wordt gehouden bij een melkveehouder en hierbij zal Arjan van Genugten ingaan op essentiële punten voor de eerste weken van een kalf. Denk hierbij aan droogstand van de koe, het geboorteproces, biestmanagement en voeding in de eerste weken. Daarna zal door middel van een rondje op het gastbedrijf een aantal zaken uitgelicht en toegelicht worden.

De tweede middag zal bij een vleeskalverhouder zijn. Hierbij zal stilgestaan worden bij de voeding van het kalf door een voedingsspecialist van een poederfabriek. En waarschijnlijk wordt het stuk over de verzameling en transport ook toegelicht. Wederom zal er een rondgang over het gastbedrijf gemaakt worden waarbij stil gestaan wordt bij de voeding en management van de vleeskalveren aldaar.

Wij willen de mogelijkheid open houden om eventueel een 3e bijeenkomst te organiseren. Deze vullen we dan met onderwerpen die de groep interessant vindt. Voorbeeld zou kunnen zijn: management van drinkautomaten of do’s en don’t s van het aangezuurd voeren van melk.

Planning

Iedereen die geïnteresseerd is kan zich opgeven bij onze praktijk via de telefoon, mail of persoonlijk. Ook niet klanten van ’t Leijdal zijn van harte welkom. Opgeven kan ook via ZLTO door te mailen naar martine.dellevoet@zlto.nl. ZLTO is kartrekker van dit project en daarom kan dit GRATIS aangeboden worden.

De eerste bijeenkomst zal op Dinsdag 7 November plaatsvinden. De 2e bijeenkomst is eind januari.
Mocht er grote belangstelling zijn dan willen we een 2e of 3e groep maken, want we willen voor een goede interactie willen we niet meer dan 15 mensen in 1 groep.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top