Voor spoed 24/7 0161 496016

Help mijn hond of kat heeft vlooien!

Regelmatig treffen wij tijdens de controle van onze honden en katten in de spreekkamer of onze trimsalon vlooien of uitwerpselen van vlooien aan. Vaak horen we van de eigenaar dat hun huisdier ook jeuk hiervan ondervindt.

Ook wanneer wij een enkele vlo aantreffen heeft u waarschijnlijk te maken met een behoorlijke vlooien infectie. 5% van de vlooien zitten effectief op uw huisdier. 95% van de vlooien daarentegen bevindt zich in de omgeving o.a. in uw woonkamer, de kleedjes maar mogelijk ook in uw auto.

De levenscyclus van de vlo

Een vlo kent verschillende levens stadia. Een volwassen vlo, is plat en heeft goed ontwikkelde pootjes waarmee hij erg goed kan springen. Wist u dat een vlo zo’n 33cm naar voren kan springen maar ook een hoogte kan halen van zo’n 15cm. Dit houdt in dat hij een sprong van ruim 100 keer zijn eigen lengte kan maken. Wanneer een pop 24 tot 48 uur uit het cocon is begint ze zich al te voeden met het bloed van een gastheer. Dus uw hond of uw kat. Een volwassen vlo is gastheerspecifiek, dit houdt in dat de volwassen vlo op één huisdier zal springen en het hele vlooien leven hier op door zal brengen. Zodra het vrouwtje bloed heeft gedronken kan ze beginnen met het leggen van eitjes. Per dag legt een vlo zo’n 20 eitjes. Wist u dat een vlo zo’n 15 keer zijn eigen gewicht aan bloed kan drinken?

Een eitje van een vlo is met het blote oog niet te zien. Wanneer je ze onder de microscoop zou leggen zie je een klein wit ovaal eitje. Een vlooieneitje is wat kleverig en plakt zich vast aan de vacht van uw huisdier. Enkele uren later zullen ze zich laten vallen en komen zo dus in de omgeving van uw huisdier terecht. Een eitje van de vlo groeit door middel van een ideale temperatuur van 20-25 graden celcius en heeft het liefst een vochtigheidsgraad van 70% vergelijkbaar met een gemiddelde woning. Binnen 48 uur kan een eitje zich ontwikkelen tot een larf.Bestand:Pulex irritans.Emberbolha cycle.png - Wikipedia

Maar ook wanneer de temperatuur en de vochtigheidsgraad afwijkt van het ideale zullen de eitjes na 11 tot 12 dagen alsnog uit komen. Een volwassen vlo kan dus voor meer dan 1000 nakomelingen zorgen.

Wanneer een eitje uit komt ontstaat er een vlooienlarve. Een vlooienlarve is vergelijkbaar met een vliegenmade maar heeft harige uitsteeksels. Een vlooienlarve houdt niet van licht en zal zich dus verstoppen op donkere plekken. Een vlooienlarve voedt zich met ontlasting van een volwassen vlo. Het stadium van een larf kan wel 7 maanden duren. Nadat een vlooienlarve voldoende is vervelt bouwt de larve een cocon om zich heen.

In het cocon begint de laatste fase: die van de pop. In de beschermde cocon ontwikkelt de pop zich in zo’n 5 tot 7 dagen verder tot een volwassen vlo. Maar ook dit proces kan uitgesteld worden tot zelfs een jaar. Een pop komt door middel van lichaamswarmte van de gastheer en trillingen door het rondlopen van een mogelijke gastheer uit zijn cocon. Zo kan het dus ook zijn dat wanneer u terug komt van vakantie of u verhuist en in een huis terecht komt waar een vlooienplaag aanwezig is dat de volwassen vlooien door de trillingen van de mens massaal uit hun cocon springen.

Vlooien zijn vervelend voor uw huisdier

Een vlo zal door het bijten een jeukerig gevoel geven bij uw huisdier. Door deze jeuk kan hij of zij gaan bijten en krabben en kan er een vervelende hotspot ontstaan.

Helaas kunnen vlooien ook ziekteverwekkers overbrengen bij de mens.

Zowel bij de hond en de kat maar ook bij u als mens kan een vlooieninfectie lintwormen overbrengen. Een vlo kan besmet raken met een lintworm larve. Door het likken en bijten van uw huisdier in zijn of haar vacht kan uw huisdier de besmette vlo opnemen. Tijdens de vertering van de vlo in de darm van uw hond komen de lintworm larfjes vrij. Vervolgens zullen deze larven uitgroeien tot volwassen lintwormen. Een lintworm kan vervolgens weer voor vervelende situaties zorgen. U herkent een lintworm besmetting aan de segmenten in de ontlasting of de rijstkorrelvormige segmenten rondom de anus van uw huisdier. Een lintworm kunt u bestrijden door middel van ontwormen met het juiste middel.

Een vlooien infectie bestrijden

Een vlooieninfectie kunt u aanpakken met verschillende middelen. Zo zijn er onder andere bandjes, tabletjes maar zeker ook pipetjes op de markt die de vlooien bestrijden. Afhankelijk van welk product u kiest is de toediening per maand, 3 maanden of 6 maanden.
Naast het behandelen van uw huisdier is het ook zeer belangrijk om de omgeving aan te pakken. Hier zijn speciale omgevingssprays voor verkrijgbaar. Behandel niet alleen het specifieke huisdier waar u vlooien op aantreft maar ook direct op het zelfde moment uw mogelijke andere huisdieren in of rondom huis.
Het doorbreken van de volledige cyclus van een vlo bedraagt minimaal 3 maanden.
Voor vragen omtrent de geschikte producten kunt u het beste telefonisch contact met ons opnemen. Zo kunnen wij specifiek voor uw huisdier maar ook uw omgeving bekijken wat u het best zal helpen.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

    Naam *

    E-mailadres *

    Telefoonnummer *

    Onderwerp: *

    Uw bericht *

    Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van sleutel.

    Back To Top