Voor spoed 24/7 0161 496016

Coccidiose

Coccidiose is een ziekte waar bijna elke geitenhouder wel eens mee te maken heeft of heeft gehad. Een ziekte die voor behoorlijk wat economische schade kan zorgen en daarnaast door zijn naspelende karakter ook altijd een flinke derving van het werkplezier oplevert. Coccidiose zien we meestal enkele weken na spenen. Op veel bedrijven zijn of worden op dit moment lammeren gespeend. De risicoperiode voor coccidiose is dus weer aangebroken.

Bij twijfel of er sprake is van coccidiose is het goed om een mestmonster te nemen om de diagnose te bevestigen. Raadpleeg uw dierenarts voor het juiste middel en het juiste moment om te behandelen. Uiteraard zijn er ook enkele preventieve maatregelen die u al kunt nemen:

– Speen lammeren niet te vroeg zodat de speendip minder diep is. Als richtlijn voor spenen houden we aan dat lammeren ouder dan 7 weken moeten zijn en al minstens 14 kg moeten wegen
– Minimaliseer de kans op mestopname: schone voergangen en voergoten, hooi uit ruiven voeren
– Regelmatig uitmesten (elke 3 weken) zorgt voor een flinke verlaging van de infectiedruk. Met enkel uitmesten zul je coccidiose niet kunnen elimineren, wel beter onder controle kunnen houden.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top