Voor spoed 24/7 0161 496016

Blauwtong aangetoond in België

Deze week is er in de Belgische provincie Luxemburg Blauwtong vastgesteld. Dit is tijdens een routinecontrole gebeurd. Vervolgens is er in een straal van 5 Km meer onderzoek gedaan bij gevoelige dieren en hierbij is er ook bij 4 andere bedrijven een besmetting vastgesteld. Voorlopig alleen bij runderen.

Het gaat hier om Blauwtong virustype 8 en het betreft waarschijnlijk een oudere infectie van vorig jaar. Opvallend is dat de ziekte dus ongemerkt plaats heeft kunnen vinden en heel weinig ziekte symptomen heeft gegeven bij deze koeien. De besmetting komt waarschijnlijk uit Duitsland of Frankrijk waar dichtbij de grens hetzelfde virustype wordt gezien.

Beperkingen

De Belgische overheid (FAVV) heeft voor heel België exportbeperkingen opgelegd voor herkauwers. Dus zowel koeien, kalveren als schapen en geiten.  Binnen België mogen deze dieren wel vrij vervoerd worden.

Als er import plaats moet vinden van herkauwers uit België dan moet hiervoor aanvullend onderzoek gedaan worden.  De Belgische autoriteiten (FAVV) beheert de regels hieromtrent.

Mocht er export plaatsvinden richting/door België dan moeten de dieren of het vervoersmiddel eerst in Nederland behandeld worden met een CTGB toegelaten insecticide. Voor het gebruik op runderen is dit onder andere Butox.

Voorlopig lijkt het risico op een infectie met Blauwtong in Nederland nog redelijk laag. Blauwtong heeft een knut nodig om van dier naar dier te gaan. Deze insecten zijn er voorlopig nog niet en het virus zit momenteel nog ver van de Nederlandse grens.

Preventie

In België is er geadviseerd te enten tegen Blauwtong. In Nederland is het ook weer toegestaan om te vaccineren, maar er is momenteel geen vaccin beschikbaar Wij hebben inmiddels bij de farmaceuten geïnformeerd en voorlopig lijkt het erop dat er in de loop van de zomer beperkt vaccin op de markt komt.

Toch adviseren wij veehouders om hun dieren dit jaar extra te beschermen tegen vliegen en insecten. Dit kan onder andere met oorflappen (auriplak) of een pour on over de rug (Butox). Neem contact met ons op voor meer informatie.

Let op: dit stuk is geschreven op 29-3-2019.

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

  Naam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer *

  Onderwerp: *

  Uw bericht *

  Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van vlag.

  Back To Top