Voor spoed 24/7 0161 496016

Vliegenbestrijding: Nu is het moment om te beginnen!

Een goede vliegenbestrijding is een verademing voor de koe en de veehouder. Hiervoor is het belangrijk om het complete concept van vliegenbestrijding goed te doen. De belangrijkste punten van een effectieve vliegenbestrijding zien er zo uit:

 1. Maak een bestrijdingsplan en volg dit op.
 2. Doorbreek de cyclus en begin op tijd: aanpak van de larven op het bedrijf.
 3. Aanpak van de vliegen op het bedrijf.
 4. Behandeling van de dieren.

Van oudsher zijn wij als dierenartsen vooral bezig met het laatste punt. Dit met zeer wisselend succes. Het succes schuilt hem echter niet alleen in de producten die op de koe gebruikt worden, maar vooral ook in de bestrijding van de larven en de vliegen op het bedrijf. Reden voor ons om ook in dit stuk van de bestrijding meer kennis, kunde en producten op te nemen.

1. Maak een bestrijdingsplan en volg dit op.

Bedenk vantevoren goed wanneer je met wat en op welke plekken je gaat behandelen.Houd daarmee rekening met welke middelen je wil behandelen en de frequentie. Noteer dit vervolgens netjes op de kalender zodat het niet vergeten wordt. Eventueel kunnen wij als praktijk hierbij helpen.

De lengte van de levencyclus van de vlieg bij verschillende temperaturen
2.Begin op met bestrijden van de larven en doorbreek de cylus.

80% van alle vliegen op een bedrijf is aanwezig in de vorm van eitjes of larven in de put of mest. Dit doe je met een product zoals Neporex. Een goede vliegenbestrijding begint hier. Als er al veel vliegen zitten ben je te laat. De snelheid van ontwikkeling van eitje naar vlieg is temperatuur afhankelijk. Daarom moet de putten en strohokken eind april, begin mei voor de 1e keer behandeld worden

3.Aanpak van vliegen op het bedrijf

100% bestrijden van de larve op het bedrijf gaat niet lukken. Daarom is het ook belangrijk op punten waar veel vliegen zitten, of waar je juist heel weinig vliegen wil hebben aan bestrijding te doen. Dit kun je op muren smeren (waar geen dieren bij kunnen) of op speciale gele of oranje kaarten. Deze kleur trekt vliegen aan! Het middel zelf bevat naast een stof waar vliegen dood van gaan ook feromonen van vliegen aantrekt. Het product wat wij hiervoor hebben is Quick Bayt

voorkeursplaatsen van vliegen op een koe

4. Behandeling van de koeien tegen vliegen

Het laatste onderdeel hoort de vliegenbestrijding op koeien zelf te zijn. Je kan niet iedere type vlieg bestrijden. Buiten zitten andere vliegen als binnen. Deze kunnen dus niet goed bestreden worden met punten 2 en 3. Grofweg zijn er 2 methodes: oorflappen of Pour-on. Oorflappen werken langer, maar wel in een grotere groep. Pour-on werken vaak maar 5 weken. De producten hiervoor hebben zijn Auriplak oorplaatjes of Butox en Spotinor als pour-on.

Startpakket vliegenbestrijding

Wij hebben een speciaal startpakket ontwikkeld wat elk bedrijf minimaal zou moeten hebben. Dit bevat: 2,5L butox met een doseerpistool, 5Kg neporex, 250gr Quick bayt, 5 strijkplaten en een handig strijkflacon. Kosten: 205 euro.

Daarnaast zijn deze middelen ook los te verkrijgen, of in het geval van Neporex in een grootverpakking.

Wij kunnen deze merkproducten met bewezen werkzaamheid tegen zeer scherpe prijzen aanbieden.

Als u in onze bestel website inlogt kunt u de actuele prijzen zien: https://shop.dierenkliniekhetleijdal.nl (inlognaam is je UBN)

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

  Naam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer *

  Onderwerp: *

  Uw bericht *

  Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van ster.

  Back To Top