Voor spoed 24/7 0161 496016

Extra aandacht voor het ontwormen van uw veulen

Paarden jonger dan 3 jaar behoeven extra aandacht en een aparte aanpak met betrekking tot het ontwormen. Begin al een jonge leeftijd van 1-2 weken oud gevolgd door 2 maanden leeftijd. Bij veulens en jaarlingen aangeraden om géén selectieve behandeling op basis van mestonderzoek te doen dit in tegenstelling tot volwassen paarden.

Gefeliciteerd! Uw veulen is alweer 2  –  5 maanden oud!

Het is belangrijk om uw veulen nu te beschermen tegen spoelwormen.

 

Welke wormbesmetting komt vaak voor?

Besmettingen met spoelwormen (Parascaris equorum) komen bij veulens en jaarlingen veel voor. Bij veulens tot zes maanden oud is het de belangrijkste en meest ziekteverwekkende parasiet. Vanaf zes maanden ontwikkelt het veulen een natuurlijke immuniteit tegen spoelwormen. Deze afweer is meestal volledig tussen de twaalf en achttien maanden, waardoor de spoelworm bij paarden ouder dan 18 maanden bijna niet meer wordt gezien.

 

Hoe kan ik de worm bestrijden?

Voor de bestrijding van deze parasiet is een aparte aanpak nodig omdat er sprake is van resistentie tegen sommige wormmiddelen. Bovendien zijn de eitjes bijzonder hardnekkig; ze kunnen tot wel tien jaar buiten het paard in een weiland overleven. Naast ontwormen is het daarom ook van belang om de stal en weide zo schoon mogelijk te houden:

  • Verwijder regelmatig de mest uit stal en weiland.
  • Gebruik geen paardenmest om het land mee te bemesten.
  • Zet jonge en pas gespeende veulens op het schoonste weiland.
  • Maai het gras op mestplekken kort.
  • Jaarlijks roteren met koeien of schapen verlaagt de weidebesmetting (stofzuigereffect) .
  • Zorg voor een goede algemene gezondheid van de dieren.

Hoe stel ik het juiste ontwormingsplan op voor mijn veulen?

Het opstellen van een goed ontwormingsplan is maatwerk. Wij helpen u daar graag bij! De belangrijke ontwormingsmomenten voor het veulen zijn:

1-2 weken oud: veulenworm
2 maanden oud: spoelworm
5 maanden oud: spoelworm
najaar / winter: kleine Cyathostominae (“bloedworm”).
najaar: lintworm

 

Let op: elk ontwormingsmoment vraagt om een specifiek ontwormingsmiddel. Vraag ons welk middel op welk moment bij welk dier past.

Om de gezondheid van uw veulen te optimaliseren is het ook belangrijk om het vanaf 6 maanden te vaccineren. Noteer dit vast in uw agenda. Voorkomen is beter dan genezen! Graag bespreken wij met u een vaccinatie- en ontwormadvies op maat. Bel ons voor een afspraak. Wij helpen u graag!

Back To Top