Voor spoed 24/7 0161 496016

Verslag geiten lunchbijeenkomst woensdag 13 december 2017

Verslag geiten lunchbijeenkomst woensdag 13 december 2017

Woensdag 13 december 2017 hebben de samenwerkende geitenpraktijken Dierenartsen Midden Brabant, Dierenkliniek ’t Leijdal en Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk een studiemiddag voor geitenhouders en geïnteresseerde medewerkers georganiseerd. Onder het genot van een (heerlijke) lunch hebben we een aantal onderwerpen behandeld. Centraal stonden de bokken deze middag.

De lunchbijeenkomst is gestart met een inleiding over actuale zaken zoals CAE (monitoring) en het pilot project dierdagdoseringen bij geiten. Uit gegevens blijken er afgelopen jaar (2017) minder veehouders een CAE omslag in de koppel te hebben gekregen dan vorig jaar (2016). Het pilot project dierdagdosering loopt rustig aan door en de eerste DDD zijn inmiddels berekend.

Na de inleiding heeft Jos Tolboom (voorzitter van de LTO-vakgroep geitenhouderij) het plan van aanpak bokkenwelzijn gepresenteerd. Onder andere is verteld hoe en waarom dit plan van aanpak tot stand is gekomen. Tevens zijn de streefwaardes gepresenteerd en het handhavingsmodel van de zuivel.

Tot slot heeft Paul van den Oord samen met een van de bokkenmesters uit de streek de gang van zaken op een bokkenmesterij gepresenteerd. Gegevens laten zien dat media alles erg aan dikt, gezien vanuit de veehouder en dierenarts kunnen we concluderen: we doen het heel aardig maar er is nog ruimte voor verbetering. Wederom een geslaagde middag wat ons betreft!

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top