Voor spoed 24/7 0161 496016

Oververhitting bij de hond

Nogmaals willen wij jullie waarschuwen voor de hoge buiten temperaturen momenteel hier en de schade die het voor uw hond kan hebben.

Een hond heeft een normale lichaamstemperatuur van 38.0 tot 39.0 graden. Bij stress of bij inspanning kan deze waarde snel 0,5 tot 1,0 °C stijgen.

Wanneer de lichaamstemperatuur van uw hond hoger is spreken wij van oververhitting of hyperthermie. Stijgt de temperatuur boven de 41 dan kunnen organen als de lever, hart, hersenen en nieren beschadigd raken.

Een hond met oververhitting zal meer gaan hijgen, wordt sloom, wil niet meer lopen, gaat meer kwijlen, warm aanvoelen, krijgt rode slijmvliezen en kan zelfs buiten bewustzijn raken.

Verdenkt u uw hond van oververhitting neem dan direct contact met ons op. Ondertussen kunt u alvast beginnen met het koelen van de hond. Gebruik hiervoor géén ijskoud water. Giet water over liezen, buik, oksels, voetzooltjes en oren. Hier is de huid minder behaard. Zorg dat het water de huid kan raken.  Indien uw hond wil drinken, geeft hem dan kleine beetjes koel water.

Wat kunt u doen om oververhitting te voorkomen?

  • Haal uw hond uit de zon ook al wil hij of zij daar zelf graag in gaan liggen.
  • Geef de hond rust, met name overdag. Ga pas wandelen als het af gaat koelen. Zeker niet fietsen!
  • Laat, indien mogelijk, uw hond in het water liggen/zwemmen. Neem hier ruim de tijd voor.
  • Neem uw hond niet mee naar het strand op warme dagen, ook als u met uw hond in de avond naar het strand gaat zorg dan dat uw hond geen zeewater drinkt. Dit geeft meer schade dan dat het goed doet.
  • Laat uw hond niet achter in de auto!
  • Ook bestaan er verkoelende producten voor uw hond, controleer uw hond op mogelijke irritatie plekken wanneer uw hond direct contact heeft met bijv. een koelhalsband.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top