Voor spoed 24/7 0161 496016

Neospora bij honden en koeien

Hieronder vindt u de tekst uit een flyer  over Neospora die is gemaakt door Dierenkliniek ’t Leijdal voor alle buurtgenoten van veehouders die klant zijn. Bij vragen kunt u altijd contact opnemen met ons.

Klik hier om de originele flyer over neospora te bekijken

Hondenuitwerpselen in koeienvoer, bah wat vies!

 Als de een hond zijn behoefte doet in het weiland komt de poep in het voer van de koeien. De boer maait namelijk het gras en geeft dit aan de koeien. De koeien eten met het gras ook de hondenuitwerpselen op. Eigenlijk best wel vies. En het kan ook nog eens abortus bij koeien veroorzaken, want de hond kan drager zijn van de ziekteverwekker Neospora.

Kan een hond gastheer van ziekteverwerker zijn?

Het is eigenlijk een heel vreemd fenomeen. De hond kan door het poepen in de velden ervoor zorgen dat een koe aborteert. En we hebben het dan over alle honden zoals de boerderijhond, de hond uit de buurt, uit de stad of dorp. Honden kunnen namelijk drager van de parasiet Neospora caninum zijn. Hij / zij brengt door middel van eitjes in de ontlasting de parasiet over op de koeien. En dan hoeven de koeien niet eens in de wei te staan. De koe eet namelijk het gemaaide gras of geoogste maïs met de hondenpoep op in de stal. Koeien die hun ongeboren kalfjes verliezen vindt niemand leuk.

Hoe wordt de hond besmet?

 Om gastheer van de Neospora parasiet te worden, hoeft de hond niet veel moeite te doen. Hij/zij neemt besmet materiaal van het rund gemakkelijk op, bijvoorbeeld een stukje verworpen vrucht, nageboorte of een lik vruchtwater uit de wei. Ook kan de besmetting plaatsvinden van teef op puppies tijdens de dracht. Een vicieuze cirkel is zo gemaakt die grote gevolgen kan hebben voor de koeien en kalfjes.

Is het schadelijk voor mijn hond?

Nee. Neospora is compleet niet schadelijk voor uw hond of u zelf. Na opname uit de omgeving of vanuit de moeder zal uw hond levenslang besmet zijn. Helaas is  er geen test beschikbaar of uw hond drager is en is er ook geen vaccin beschikbaar om uw hond of de koeien te beschermen.

bron: Gezonheidsdienst voor Dieren.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

 

Back To Top