Voor spoed 24/7 0161 496016

Kijk uit voor Jacobskruiskruid

Afgelopen tijd weken zien wij overal weer heel veel gele bloemen in de weides, de randen hiervan en in de bermen staan. Dit is niet erg als het een boterbloemen betreft, maar wij zien ook veel Jacobskruiskruid. Dit is een plant die heel giftig is voor koeien.

Koeien, paarden of schapen vinden vers Jacobskruiskruid smerig en zullen dit dus niet eten in de wei. Als het gedroogd of ingekuild is vinden ze het niet zo smerig meer en eten ze het wel op! Vooral als het gehakseld en/of goed gemengd is tussen al het ander voer.

Jacobskruiskruid geeft bij opname van een grotere hoeveelheid in 1 keer verstopping, verminderde eetlust en vermageren. Naast een aantasting van de darmen geeft het een veel schade aan de lever. Met name koeien die elke dag kleine beetjes binnen krijgen (doordat het in kleine beetjes in de kuil zit) kunnen leverschade krijgen. Deze dieren hebben hierdoor een verminderde afweer en zullen sneller ziek zijn.

Let dus goed op voordat je gaat maaien! Loop zelf een rondje langs de randen van de percelen en trek alle planten eruit. Doe wel handschoenen aan want het sap zou mogelijk via de huid opgenomen kunnen worden.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top