Voor spoed 24/7 0161 496016

Jaarlijkse gebitscontrole paard

Door het feit dat er in het paardengebit een evenwicht moet zijn tussen uitgroei en afslijting van gebitselementen ( de tanden van paarden “groeien” hun leven lang door: 2 – 4 mm per jaar!) ontstaan er gemakkelijk problemen. Als bepaalde delen van het kauwoppervlak niet of te weinig afslijten, groeien deze uit tot haken, scherpe randen of verhogingen ten opzichte van de kauwvlakte en kunnen daardoor de normale zijwaartse en voor-achterwaartse beweging van de onderkaak belemmeren. Paarden met tandproblemen kunnen door pijn en irritatie onmiskenbare signalen afgeven dat er iets mis is in de mond. Verschijnselen die hier op kunnen duiden zijn:

  • morsen met eten, proppen kauwen, moeite met eten, veel speekselen
  • gewichtsverlies
  • slecht verteerde mest
  • hoofdschudden, kantelen, bit vastpakken, onrustige tong op het bit, tegen de hand zijn, vechten tegen het bit
  • slecht presteren, slecht aan de teugel zijn tot zelfs bokken
  • vieze stank uit de mond, eventueel bloed uit de mond
  • neusuitvloeiing, zwellingen van het kaakbot

Evengoed kunnen er flinke problemen in de mond aanwezig zijn, zonder dat het paard daar duidelijk verschijnselen van laat zien. Het is dus zeker ook niet zo, dat een paard in goede lichamelijk conditie altijd een perfect gebit heeft!

Een volledig gebitsbehandeling kost tijd, zo’n 15 tot 60 minuten. Wij behandelen in het algemeen de paarden aan huis, in hun eigen stal. Het voordeel van het behandelen door een dierenarts is, dat het paard gesedeerd (verdoofd) kan worden. Dit is vaak essentieel om het paard goed te kunnen behandelen. Dit zorgt ook voor minder stress voor het dier, gaat sneller en geeft een beter resultaat.

Als wij de jaarlijkse vaccinatie geven bij een paard, dan doen wij ook direct een gebitscontrole. Als blijkt dat deze niet voldoende is dan kan er meteen een afspraak gemaakt worden voor een gebitscorrectie. Op deze manier voorkomt u problemen en pijn bij uw paard.

Bij twijfel kunnen wij natuurlijk ook langs komen voor deze gebitscontrole. Over het algemeen nemen wij dan meteen spullen mee op direct een eventuele correctie uit te voeren.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top