Hittestress bij koeien
Koeien kunnen goed tegen koude (tot – 36°C!) maar slecht tegen hitte (vanaf 20°C ervaart koe als TE warm). Naast temperatuur speelt luchtvochtigheid een grote rol. De relatie tussen temperatuur en luchtvochtigheid wordt uitgedrukt in THI (TemperatureHumidity Index). Deze moet voor koeien onder de 72 blijven (= bij droge lucht van 15% vochtigheid een temperatuur van 29°C; maar bij 90% vochtigheid slechts 21°C). Hittestress heeft tot gevolg: productieverlies, verminderde vruchtbaarheid, slechte klauwgezondheid en weerstandvermindering. Deze gevolgen kunnen weken en zelfs maanden door sudderen.
Om deze gevolgen tegen te gaan zijn een aantal maatregelen te nemen:
- Zorg voor fris, schoon water; verhoog aantal drinkpunten (teilen aan voerhek), dagelijks schoonmaken.
- Vanaf 18°C gaan ventileren met ventilatoren, liefst in serie opgesteld, schuin naar beneden gericht om de 15 – 20 m. afstand. Beste plaats is boven de boxen zodat koeien gaan liggen ( herkauwen en klauwen ontlasten!!). Denk ook aan de wachtruimte, robot en melkstal!
- Watersproeien: grove druppel, vanaf voerhek richting roosters en weg van voer ( broei!). Liefst met timer zodat minder water verbruikt wordt én koe niet te nat ( mn het uier moet droog blijven!)
- Voeding: voorkom extra pensverzuring door zeer smakelijk ruwvoer te verstrekken. Bewaar de beste graskuil voor de zomer! Aandeel krachtvoer niet verhogen. Pens heeft paar weken nodig om hier aan te wennen terwijl de hitteperiode in Nederland meestal van relatief korte duur is.
- Belangrijker dan samenstelling van het voer is het voeren zelf: 2 x daags, liefst op koelere momenten, vaak aanschuiven, broei tegengaan.
- Accepteer een lagere productie gedurende een paar dagen zodat de gezondheid niet langdurig onder druk komt te staan.
- Daarnaast gezond verstand gebruiken: koeien ’s nachts weiden, schaduw geven, met rust laten, etc.
- Opletten met strohokken met een dikke laag eronder. Deze kunnen heel warm worden en liggen vaak in een dode hoek van de stal. Mest deze op tijd uit en zorg voor extra ventilatie hier.
Mocht een individuele koe toch oververhit zijn geraakt, neem dan contact op met de praktijk. Wat je juist NIET moet doen is de koeien met veel koud water gaan koelen. Hierdoor gaan de vaatjes in de huid dicht staan en ben je eigenlijk de koe aan het isoleren! Drenchen en een ventilator ervoor zetten zijn veel beter.
Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.