Voor spoed 24/7 0161 496016

Het chippen van een kat

In Nederland worden zo’n 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden.

Wat is een microchip / transponder nummer?

Micro chip

Een chip is vergelijkbaar met de grootte van een rijstkorrel en zal tussen de schouderbladen onder de huid van uw kat geplaatst worden. Tijdens het plaatsen van de microchip bij uw kat krijgt uw kat een wereld wijde unieke 15 cijferig chipnummer welke is opgeslagen in de chip. Dit 15 cijferige nummer wordt ook wel transponder nummer genoemd.

Waarom een kat chippen?

Nadat uw kat gechipt is, is het belangrijk dat de chip geregistreerd wordt. Hierdoor kan u als eigenaar gevonden worden na het vermist of gewond raken van uw kat. Zowel in Nederland als in het buitenland kan de chip afgelezen worden.

Is het chippen van een kat verplicht?

In Nederland is het nog niet verplicht om uw kat te laten chippen. In België is dit al wel verplicht. Echter wanneer u met uw kat naar het buitenland gaat bent u wel verplicht om uw kat te laten chippen.

Vanaf welke leeftijd kan een kitten gechipt worden?

Chip en registreer uw huisdier!

Er is geen minimale leeftijd voor het chippen van uw kat. Het plaatsen van een chip kan gecombineerd worden met de vaccinatie op 9 weken leeftijd. Maar ook oudere katten kunnen nog gechipt worden.

Waar kan ik mijn kat registreren?

Nadat u kat is gechipt is het belangrijk de chip te registreren bij de databank. Echter een niet geregistreerde chip heeft geen meer waarde voor uw kat of u als eigenaar.  In de databank zullen zowel de gegevens van de kat als de gegevens van u als eigenaar opgeslagen worden. U kunt er zelf voor kiezen of uw gegevens zichtbaar zijn wanneer de chip opgevraagd wordt bij de databank of dat u beperkte gegevens zichtbaar wil hebben. Het registreren van de chip is onder andere mogelijk bij de NDG (Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren).

Lees hier meer over katten

Kan ik de registratie van de chip van mijn kat wijzigen?

Bent u verhuisd dan kunt u bij de databank waar uw kat geregistreerd staat uw gegevens laten wijzigen zodat deze altijd up to date zijn. Vergeet u een wijziging door te geven dan is de kans klein dat u als eigenaar herenigd kan worden met uw kat.

Hoe kan ik zien of mijn kat gechipt is?

Met behulp van een chipreader kan gekeken worden of uw kat gechipt is. De chipreader leest de chip af die onder de huid geplaatst is. In het scherm van de reader komt een 15 cijferige code tevoorschijn. Deze code kunt u zelf invoeren op www.chipnummer.nl of voor België op www.catid.be . Hier wordt dan ook direct aangegeven bij welke databank uw kat geregistreerd staat en met welke gegevens. Staat uw kat nog geregistreerd op de fokker dan kunt u ook hier de gegevens laten wijzigen.

Juni Chipmaand

Het is mogelijk om uw kat te laten chippen door een dierenarts. Elke juni kunt u bij onze dierenkliniek uw kat of hond laten chippen, zodat er met u contact gelegd kan worden wanneer uw huisdier zoek raakt.

Neem contact met ons op

 

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Meer informatie nodig? Vul dan onderstaand contactformulier in!

  Naam *

  E-mailadres *

  Telefoonnummer *

  Onderwerp: *

  Uw bericht *

  Bewijs dat je menselijk bent door het selecteren van boom.

  Back To Top