Voor spoed 24/7 0161 496016
gezelschapsdieren Dierenkliniek 't Leijdal

Optimale zorg voor gezelschapsdieren

Van dure rashond tot boerderijkat en van hamster tot postduif: wij zorgen voor de optimale zorg voor uw dier in samenspraak met u tegen een gunstig tarief.
Voorkomen is beter dan genezen en daarom doen wij veel aan ziektepreventie. Zo begeleiden we nieuwe eigenaren tijdens ons gratis puppyconsult. Bij de jaarlijkse vaccinaties wordt uw huisdier volledig nagekeken. En voor de oudjes hebben we een speciaal seniorenconsult met bloeddrukmeting en bloedonderzoek.
Ook voor zieke dieren nemen we voldoende tijd en is de kliniek goed ingericht. Bij problemen kan direct een röntgenfoto gemaakt worden of bloedonderzoek worden gedaan. Desnoods kan er direct geopereerd onder begeleiding van gasanesthesie.

Wij werken uitsluitend op afspraak, dus geen inloopspreekuur. Dit beperkt de tijd dat u moet wachten tot een minimum waardoor uw dier minder stress ervaart.  U kunt telefonisch of aan onze balie een afspraak maken en ook daarbij uw voorkeur voor een dierenarts aangeven.

vaccinatie vs. titerbepaling

Vaccineren of titerbepaling:

Vraag onze medewerkers naar alle voor- en nadelen

Waarom vaccineren wij?

Om uw huisdier te beschermen tegen bepaalde virale en bacteriële infecties en om verspreiding van ziektes binnen de populatie van dieren tegen te gaan.
Een pup/kitten wordt in zijn eerste levensweken beschermd door afweerstoffen, die het uit de moedermelk heeft binnengekregen. Vanaf 6 weken leeftijd nemen deze afweerstoffen af en dient de pup/kitten via vaccinatie te worden beschermd.

Wij vaccineren “op maat”. Dit houdt in dat jaarlijks wordt bekeken welke vaccinatie echt nodig is voor uw huisdier.

Enkele tips voor de vaccinatie:

  • Ontworm uw huisdier 2 weken voor de vaccinatie. Op die manier is de werking van de vaccinatie optimaal.
  • Kleine rassen zoals bijvoorbeeld terriërs voor de vaccinatie laten eten. Dit voorkomt een suikertekort, indien het hondje door stress of pijnlijkheid na de enting niet wil eten.
  • Bij kleine rassen niet vaccineren en chippen tijdens één consult.
  • Honden en katten op een leeftijd van 1 jaar hervaccineren ipv. een jaar na de laatste pup- of kittenenting. Dit omdat niet alle dieren een gelijke afweer opbouwen bij de eerste entingen.

Titerbepaling vs. Vaccinatie:
Tegenwoordig wordt er ook veel gesproken over titerbepaling vs. vaccinatie. Bij een titerbepaling wordt er gekeken of er nog voldoende afweerstoffen tegen de gevaccineerde ziekten zijn. Mocht er dan een goede titer worden gevonden, dan kan besloten worden om nog 1 jaar te wachten met hervaccinatie. Echter deze test geeft niet aan voor hoe lang deze afweer nog aanwezig is en is dus een momentopname. Daarbij is er geen titerbepaling mogelijk voor de ziekte van Weil (leptospirose). Wanneer u uw hond graag wil laten titeren, kunnen wij na bloedafname het onderzoek in het laboratorium aanvragen.

Hoe gaat de sterilisatie van een teefje in zijn werk?

Bent u niet van plan te fokken met uw hond dan adviseren wij om teefjes te laten steriliseren.
Behalve dat loopsheid onhandig kan zijn, loopt een niet-gesteriliseerde teef namelijk een risico tot het ontwikkelen van schijndracht, melkkliertumoren, baarmoedertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte.
Het beste moment uw jonge hond te laten steriliseren is 100 dagen na de eerste loopsheid.

Helaas heeft deze operatie niet alleen maar voordelen. Na sterilisatie is er een kleine kans dat uw teefje incontinent wordt. Dit is echter in de meeste gevallen goed met medicatie te verhelpen.
Bepaalde hondenrassen kunnen na sterilisatie een vachtverandering krijgen. Hierover kunt u advies vragen aan onze honden trimster Anouk.

Bij een sterilisatie van de teef worden beide eierstokken verwijderd daarom spreken we eigenlijk van “castratie”. Indien de baarmoeder er tijdens de operatie afwijkend uitziet, wordt ook deze verwijderd.

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Om zo veilig mogelijk te kunnen werken raden wij een pre-anaesthetisch onderzoek aan: het dier wordt voor de operatie klinisch onderzocht en met een bloedonderzoek wordt de nier- en leverfunctie gecontroleerd. Zo kunnen wij bij eventuele afwijkingen de narcose aanpassen.

Wij werken met gasnarcose. Dit houdt in dat het dier licht gesedeerd wordt met een injectie in de spier of via een infuus met een premedicatie (slaapmiddel). Daarna wordt de patiënt aangesloten op het anaesthesie- en bewakingsapparatuur voor optimale zorg.

Na de operatie wordt u als eigenaar geïnformeerd over de operatie. Wij zullen u nazorginstructies mee geven en er wordt een controle-afspraak na 12 dagen ingepland.

Berner Sennenhond

Sterilisatie

Heeft u nog vragen, dan kan u altijd bellen voor informatie

Nieuwsberichten

Lees hier het laatste nieuws met betrekking tot gezelschapsdieren. Heb je vragen of suggesties voor artikelen? Stuur ons dan een berichtje en wellicht beantwoorden we je vraag in een van onze artikelen.

Back To Top