Voor spoed 24/7 0161 496016

Eikenprocessierups is ook gevaarlijk voor dieren!

De eikenprocessierups is het jeugdstadium van de nachtvlinder. We komen ze veel tegen in de maanden mei, juni,juli. Hierna zullen ze zich verpoppen en komen we ze tegen als vlinders.

De eikenprocessierups is niet alleen gevaarlijk voor mensen maar ook voor uw hond, kat, paard en zelfs voor runderen.  Dit wanneer paarden of runderen grazen op weides waar eikenbomen staan of wanneer het hooi of kuilvoer van een weide besmet met processie rupsen afkomstig is. Door de warme periode van de afgelopen tijd hebben de eikenprocessierupsen hun nesten verplaatst naar de voet van de eikenboom. Hoog in de boom zie je vaak nog de verlaten nesten hangen. Uw dier hoeft niet direct in contact te komen met de rups zelf maar de brandharen kunnen zich ook verplaatsen via de wind en daardoor irritatie geven.

De klachten die ontstaan bij uw hond of kat zijn voornamelijk; heftig wrijven met de poot over de snuit, speekselen, benauwdheid, blaren in de bek of tong, zwelling van de tong. Merkt u dat uw huisdier klachten heeft neem dan zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts zodat wij uw huisdier een injectie kunnen geven tegen de allergische reactie en de schade in de mond / luchtwegen kunnen beperken.

De klachten die je als eigenaar aan kunt treffen bij uw paard zijn onder andere rode gezwollen lippen en slijmvlies in de mond, blaren op de tong en zwelling van de tong.  Ze kunnen last krijgen van jeuk, speekselen en mogelijk moeite met slikken. Ook ontstoken ogen, koorts of diarree kunnen verschijnselen zijn die optreden. De verschijnselen ontstaan vaak kort na het in contact komen met de eikenprocessie rups. Ziet u de rups of zijn brandharen op uw paard probeer deze dan zo snel mogelijk te verwijderen door middel van spoelen met koud water. Draag hierbij wel handschoenen om u zelf te beschermen. Neem ook direct contact op met uw dierenarts.

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top