Voor spoed 24/7 0161 496016

Blauwalg gevaarlijk voor honden

Blauwalg gevaarlijk voor honden

De naam blauwalg/blauwwier is misleidend omdat de blauwalgen niet tot de ‘echte’ algen, maar tot de cyanobacteriën behoren. Onder gunstige omstandigheden kan er “algenbloei” optreden. In principe kan dit het hele jaar door plaats vinden, maar de cyanobacteriën groeien optimaal bij een temperatuur tussen de 20 en 30 °C. Verder zijn de lichtintensiteit, stabiliteit van de waterkolom (weinig wind, regen en stroming) en mineraalrijk water van belang.

Dieren en mensen worden niet ziek van de bacteriën zelf, maar met name van de toxines die deze produceren als de bacteriën dood gaan. De productie van cyanotoxinen is zeer variabel, afhankelijke van de soort bacterie en van de omstandigheden. Ziektesymptomen treden snel op na blootstelling aan het verontreinigde water.

De 2 belangrijkste blauwalgen en toxines zij produceren zijn:

Hepatotoxische blauwalgen
Bij opname van deze soort zullen vaak binnen 3 tot 5 uur gastro-intestinale klachten zoals misselijkheid, buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen optreden. Allergische symptomen als jeuk en/of huiduitslag, geïrriteerde ogen, niezen, een loopneus maar ook oorpijn kunnen binnen 24 uur na de blootstelling optreden. Soms worden er gezwollen lippen en blaren in en rond de mond gezien. Over het algemeen houden de symptomen 1-2 dagen aan.

Neurotoxische blauwalgen:
Dieren die ziek worden na blootstelling aan neurotoxische cyanotoxinen ontwikkelen binnen enkele minuten tot circa een uur de volgende klachten: lusteloosheid, braken, spiertrillingen gevolgd door verlammingsverschijnselen. Dieren kunnen binnen één uur na blootstelling overlijden als gevolg van verlamming van de ademhalingsspieren. Het klinische beeld lijkt op dat van botulisme.

Dus laat uw hond bij warm weer niet in stilstaand water zwemmen of daaruit drinken.

Bij het vermoeden dat uw hond blauwalgen binnen heeft gekregen dient u dus direct contact op te nemen met uw dierenarts!

bron: www.vergiftigingen.info

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top