Voor spoed 24/7 0161 496016

Hondengedrag| Hoe train je een hond om alleen thuis te zijn in deze periode

De afgelopen periode zijn we allemaal veel meer thuis geweest dan normaal. Voor onze honden super leuk, het baasje zo veel in de buurt.

Sommige honden vinden het dan ook lastig om terug te gaan naar het oude normaal, waar ze weer wat vaker alleen thuis moeten zijn. Het is belangrijk om je hond hier weer aan te laten wennen.

Het weg gaan oefenen

Iedereen heeft als hij weg gaat een vast ritueel. Jas aan doen, sleutels en tas pakken enz. De hond kan dit gaan associëren met het alleen zijn. Pak af en toe je sleutels en leg ze op een andere plaats, zonder dat je weg gaat. Doe je jas aan, loop naar buiten en direct weer terug naar binnen en doe je jas weer uit enz.

Zorg voor voldoende afleiding voor je hond als hij alleen is. Je kunt hem een kauwbot geven, of een gevulde kong waar hij wat langer mee bezig is. Ook dit geef je niet alleen als je weg gaat. Geef hem dus ook af en toe wat lekkers waar hij langer mee kan doen als je gewoon in de buurt bent.

Bouw de tijd dat je weg bent langzaam op. Ga bijvoorbeeld eerst alleen de deur uit en kom terug. Blijf vervolgens 5 minuten langer weg.

Vertel de hond niet uitgebreid dat je vertrekt. Wij mensen zijn de enige diersoort die afscheid neemt bij het weggaan. Honden doen dit van nature niet. Het kan voor de hond ook een teken zijn dat hij lang alleen gaat zijn. Leg je hond voordat je vertrekt op zijn plaats. Geef hem wat lekkers en ga dan pas weg.

De plaatst waar de hond verblijft als hij alleen is, hangt af van jouw als eigenaar. Bedenk waar je wilt dat je hond is als je er niet bij bent. Je kunt hiervoor gebruik maken van een bench. Deze moet wel eerst aangeleerd worden.

Bench training

Leer je hond dat zijn bench een fijne en veilige plaats is.

Zorg voor een lekkere lig plek, een lekker kussen. Zet de bench niet midden in de ruimte, maar bij voorkeur tegen een muur of in de hoek, daar waar de hond wel overzicht over de ruimte heeft. Zet de bench niet bij een raam om invloeden van buiten te beperken. Je kunt een kleed over de bench leggen om prikkels van buitenaf te beperken.

 

De bench  moet een rustige plek zijn voor de hond. Spreek met alle gezinsleden af dat de hond met rust gelaten wordt als hij in de bench ligt.

 

Stap 1

Begeleid je hond rustig naar zijn bench en geef hem daar wat lekkers. Je kunt hierbij een woord gebruiken om de plaats aan te duiden, bijvoorbeeld ‘bench’ of ‘plaats’. Blijf zelf naast de bench staan/zitten. Laat de deur van de bench open staan, en je hond er op jouw teken weer uit komen. Bouw de tijd van het in de bench zitten, en jouw afstand van de hond langzaam op. Je kunt wat lekkers geven waar hij bijvoorbeeld langer mee doet zodat de beloning in de bench langer duurt. Denk hierbij aan een botje of een gevulde kong.

 

Geef zijn eten in de bench zodat de bench geassocieerd wordt met het eten krijgen.

Stap 2

Ga af en toe de deur van de bench eens even dicht doen. Doe dit in het begin kort. De hond mag zich niet opgesloten voelen. Als de hond met zijn neus tegen de deur van de bench aan duwt doe je de deur onmiddellijk open. Bouw de tijd dat de deur van bench dicht zit, en je afstand van je hond langzaam op.

Voorkom dat de hond in paniek raakt omdat hij het idee heeft opgesloten te zitten.  Mocht dit toch gebeuren, ga je een stapje terug. Verkort de tijd dat de deur dicht zit en je afstand van de hond, en ga dit weer langzaam opbouwen. Wissel deur open en deur dicht af.

Amy Diepstraten

Paraveterinair en hondengedragcoach

 

Heeft u naar aanleiding van deze tekst meer vragen mag u altijd contact met ons opnemen.

Tel: 0161-496016

@: info@dierenkliniekhetleijdal.nl

Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.

Back To Top