Steriliseren van de hond (teef)
Veel eigenaren van jonge honden komen voor de vraag te staan of je de teef nu wel of juist niet moet laten steriliseren. Wij willen u graag helpen bij het maken van de juiste beslissing.
Waarom nu eigenlijk een sterilisatie van de hond (teef)?
Voor veel eigenaren is een loopsheid van de teef een lastige periode welke gemiddeld zo’n 2 keer in het jaar terug komt. Zo’n 2 á 3 weken is de hond loops en kan uw hond gedekt worden. In deze periode zien wij vaak gedragsveranderingen bij de hond. Uw hond kan druppeltjes bloed verliezen, sommige honden zullen zich netjes “schoon” houden maar andere teefjes hebben een loopsheid broekje nodig. Ook wanneer u een reu in huis heeft kan dit voor minder prettige situaties zorgen.
Niet alleen deze vervelende momenten spelen een rol in uw keuze maar een loopsheid brengt ook verschillende risico’s met zich mee voor uw teefje. Is uw hond loops dan kan ze schijndracht ontwikkelen. Schijndracht komt in de natuur vaak voor in de “roedel”. Zo kon een niet gedekte teef helpen met het voeden van de pups van een andere moeder hond. Onze huishonden hebben deze functie niet meer nodig. Voor onze honden heeft schijndracht juist nadelige gevolgen. Ook hierbij zien we gedragsverandering op treden, uw hond krijgt nest drang en er kan zelfs melkgift ontstaan. Een eventuele melkklier ontsteking kan hier het gevolg van zijn.
Door uw hond te laten steriliseren worden bovenstaande problemen voorkomen.
Wist u dat een gesteriliseerde teef ook minder kans heeft op melkklier tumoren?
Uit onderzoek is gekomen dat 1 op de 4 teven die niet gesteriliseerd zijn melkkliertumoren ontwikkelen. Om deze ontwikkeling een zo’n klein mogelijke kans te geven is het belangrijk om uw teefje op jonge leeftijd te laten steriliseren. Het steriliseren van een teefje na de 4de loopsheid heeft geen invloed op de verminderde kans op het ontwikkelen van melkklier tumoren.
Is uw hond niet gesteriliseerd en zijn er melkklier tumoren ontstaan dan is dit een heftige ingreep om deze te verwijderen. Zijn er meerdere tumoren ontstaan dan loopt uw hond zelfs het risico om zo’n 5 melkpakketten aan één zijde te verliezen. Waarbij er een grote wond zal ontstaan welke voor uw hond een behoorlijke impact heeft.
Naast melkkliertumoren is een baarmoederontsteking ook een veel voorkomend probleem bij een niet gesteriliseerde teef
Wanneer tijdens de sterilisatie de baarmoeder wordt verwijderd loopt uw hond ook geen risico meer op een baarmoederontsteking. Honden die last hebben van een baarmoederontsteking zullen veel gaan drinken en meer plassen maar zijn vooral erg ziek! Om dit probleem goed op te kunnen lossen moeten wij de baarmoeder alsnog operatief verwijderen. De kans op complicaties tijdens en na deze behandeling zijn groter dan wanneer wij een “gezonde” hond opereren.
Buiten deze voordelen zijn er helaas ook nog enkele nadelen aan het steriliseren van een hond
Mijn hond wordt zwaarder na de sterilisatie
Na de sterilisatie wordt de stofwisseling van uw hond trager en heeft de hond een andere energiebalans. Hierdoor loopt uw hond de kans om in gewicht te stijgen. Dit probleem kan goed voorkomen worden door uw hond zo’n 30% minder voeding te geven dan voor de sterilisatie. Zo is de hoeveelheid voeding en verbruik van uw hond meer in evenwicht waardoor de kans op overgewicht beperkt wordt.
Blijft de vacht van mijn hond wel goed na een sterilisatie?
In onze trimsalon zien we veel verschillende teefjes. Sommige zijn gesteriliseerd, anderen niet. Vooral bij de honden met half langharige vachten zoals de spaniëls zien we een verandering in de vacht. Doordat de hormoonhuishouding verstoort raakt. De vacht gaat hierdoor meer krullen, wordt doffer en de ondervacht groeit sneller en gaat de bovenvacht voorbij.
Hoe gaat de sterilisatie van de hond in zijn werk?
Wanneer u uw hond graag wil laten steriliseren kunt u een afspraak maken bij ons in de kliniek. Onze dierenarts zal eerst het algemene onderzoek uitvoeren en vervolgens zullen wij uw hond opnemen.
Om zo veilig mogelijk te kunnen werken raden wij een pre-anesthetisch bloedonderzoek aan waarbij de nier- en de leverfunctie wordt gecontroleerd. Zo kunnen wij bij eventuele afwijkin
gen de narcose aanpassen of besluiten de operatie uit te stellen.
Tijdens de operatie werken wij met gasnarcose waarbij uw hond ook continu voorzien wordt van extra zuurstof. Onze paraveterinair zal door middel van het bewakingsapparatuur en tussentijdse onderzoeken de narcose van uw hond onder controle houden.
Tijdens de sterilisatie van de teef worden beide eierstokken verwijderd en indien de baarmoeder tijdens de operatie er afwijkend uitziet, wordt ook deze verwijderd.
Na de operatie mag uw hond rustig wakker worden in onze opname. Hier kunnen ze in alle rust onder een warmte lamp wakker worden. Ook hierbij wordt uw hond nauwlettend in de gaten gehouden.
Is uw hond weer goed wakker dan zal onze dierenarts contact met u opnemen en zal het moment van ophalen besproken worden en krijgt u de verdere medicatie mee naar huis.
Hoelang duurt de sterilisatie?
De sterilisatie wordt bij ons vaak in de ochtend gepland. Uw hond moet hiervoor nuchter zijn. Na de operatie wordt u gebeld door de dierenarts en doorgaans mag uw hond dezelfde dag weer lekker mee naar huis.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie?
Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo’n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Heeft u nog verdere vragen met betrekking tot het steriliseren van uw hond neem dan gerust vrijblijvend contact met ons op. 0161-496016 info@dierenkliniekhetleijdal.nl
Bekijk onze honden pagina voor meer informatie over wat we voor uw hond kunnen betekenen.
Ons werkgebied is: Galder, Riel, Meer, Rijsbergen, Ulvenhout, Ulicoten, Goirle, Alphen, Baarle-Nassau, Bavel en Gilze.