Voor spoed 24/7 0161 496016
paard en pony

Dierenkliniek 't Leijdal: uw paardenarts

De regio onder Tilburg en Breda is zeer geschikt voor het houden van paarden en pony’s: in dit bosrijke gebied zijn veel maneges, pensionstallen en zijn er actieve paarden- en ponyverenigingen.

Paardeneigenaren houden van hun dier. Wij willen graag met u eraan werken om zo lang mogelijk te genieten van uw dier in goede gezondheid. Heeft uw paard een (preventieve) behandeling nodig? Of heeft u een spoedgeval? Wij streven er naar om binnen 30 minuten naast uw paard te staan.

Dierenarts Hans Caron is het eerste aanspreekpunt voor vragen over uw paard. Hij is dagelijks bereikbaar voor advies/overleg en behandeling. Wij bieden met name eerstelijns zorg zoals entingen, drachtcontrole, gebitsverzorging en klinische keuringen. Mocht uw paard een gezondheidsprobleem krijgen, bijvoorbeeld koliek, ademhalingsproblemen of kreupel worden, dan kunt u ten alle tijden bij ons terecht. Onze praktijk biedt geen ruimte voor een uitgebreide operatiekliniek. Wij hebben gekozen voor goede service bij u thuis. Mocht doorverwijzing nodig zijn dan onderhouden wij goede contacten met o.a. Dierenhospitaal Visdonk in Roosendaal, de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht en andere paardenklinieken waar gespecialiseerde paardenchirurgen en -internisten werken.

Aarzel niet om bij vragen contact met ons op te nemen. Wij zijn u graag van dienst.

Paarden Tandarts Hans Caron doet een gebitscorrectie bij een paard onder verdoving.
Paarden Tandarts Hans Caron doet een gebitscorrectie bij een paard onder verdoving.

Gebitscheck bij de paardendokter

Tanden en kiezen van paarden blijven hun hele leven lang groeien. Maar ook slijten ze hun hele leven lang af. Dit proces moet in evenwicht zijn. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Hierdoor kunnen haken op kiezen ontstaan of worden tanden uit elkaar gedrukt waardoor een paard minder goed kan kauwen ( malen) en ook pijn in zijn/haar mond kan krijgen. Dit uit zich in onrust tijdens het rijden, proppen maken tijdens het eten of zelfs vermageren.

Om deze problemen te verhelpen én te voorkomen heeft één van onze dierenartsen zich gespecialiseerd tot paardentandarts. Niet alle paardentandartsen zijn ook echt dierenarts; onze paardentandarts wel! Dit heeft veel voordelen: zo mag hij paarden verdoven, paarden narcose toedienen indien nodig en onderzoekt hij het hele dier mocht daar aanleiding toe zijn. Kennis van anatomie, fysiologie en ziektes van paarden is hierbij noodzakelijk.

Zo combineren we het jaarlijks vaccineren van paarden met een gratis gebitscheck. Mocht daarbij (beginnende) problemen geconstateerd worden dan kan er een vervolgafspraak gemaakt worden.

Wormonderzoek voor paarden: kan dat bij de dierenarts?

Als dierenarts horen we vaak dat eigenaren hun paard elke 3 maanden of zelfs om de 6 weken ontwormen. Dit is een routine geworden die niet gebaseerd is op een werkelijke besmetting met wormen.
– 80% van de paarden in NL is niet of slechts licht besmet met wormen
– vaak, onnodig ontwormen werkt resistentie in de hand
– wormmiddelen komen zo onnodig veel in het milieu terecht
– paarden mogen een lichte wormbesmetting hebben, om zo een natuurlijke weerstand op te kunnen bouwen.
– alle paarden ineens ontwormen is vaak niet nodig omdat niet alle paarden in een koppel besmet zijn.
Tot voor kort was het gebruikelijk om standaard te ontwormen. Tegenwoordig weten we dat dat niet verstandig is en zelfs schadelijk kan zijn. Daarom adviseren wij om eerst mestonderzoek uit te laten voeren voordat u uw paard ontwormd.

Wormonderzoek is heel eenvoudig: lever een handjevol verse mest af op de kliniek en binnen 1 dag heeft u een uitslag met daarbij een passend advies voor het ontwormen: is het wel nodig; zo ja, met welk middel; hoe vaak en hoeveel?

Een mestonderzoek op maagdarmwormen kost € 25,00

Mestonderzoek geeft voor sommige maag-darmparasieten geen uitsluitsel. Een voorbeeld hiervan is de larve van de horzel die maagbeschadiging en zelfs maagzweren bij het paard kan veroorzaken.

Ontworming Paarden

Ontworming

“Regelmatig ontwormen van paarden: vaak baat het niet, maar schaadt het wel.”

Nieuwsberichten van de paardenarts

Lees hier het laatste nieuws met betrekking tot paarden. Heb je vragen of suggesties voor artikelen? Stuur ons dan een berichtje en wellicht beantwoorden we je vraag in een van onze artikelen.

Zandkoliek bij paarden

Staat uw paard veel op de paddock? Of is uw weide door…

Lees meer

Test mee tegen PPID

De Universiteit van Utrecht schat dat PPID – vroeger bekend als de…

Lees meer

SAA-bepaling bij paarden

Nieuw in onze praktijk: bloedonderzoek bij je paard in de stal!  …

Lees meer

Nieuwe regels basisvaccinatie paard

Nieuw jaar, nieuwe regels: KNHS wijzigt basisvaccinatie influenza voor wedstrijden De basisvaccinatie…

Lees meer
Back To Top