rat

Ratten dierenarts

Bent u op zoek naar een rat kundig dierenarts in uw regio? Dierenkliniek ‘t Leijdal is gevestigd in Chaam en helpt u graag als uw rat ziek is. U kunt ook bij ons terecht als u vragen heeft over het verzorgen van uw zieke rat en voor de castratie van uw rat. 

Uw ratten zijn bij onze deskundige dierenarts altijd in goede handen.

Ratten hebben geen vaccinaties nodig. Wij adviseren wel een jaarlijkse (of zelfs halfjaarlijkse) controle. Knaagdieren zijn prooidieren en kunnen problemen erg goed verstoppen. Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt uw rat volledig nagekeken door de dierenarts, om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen. Lees hier meer over wat de dierenarts gespecialiseerd in ratten voor u kan betekenen of maak direct een afspraak.

Wanneer gaat u met uw ratten naar de dierenarts?

Het inenten van uw rat hoeft niet, dus u hoeft niet naar de dierenarts om uw rat te laten vaccineren. Maar wanneer moet u dan wel met uw ratten naar de dierenarts? Zoals met alle dieren, kunnen ook uw ratten ziek worden. Het is belangrijk om goed op uw rat te letten en uw ratten bij de dierenarts jaarlijks te laten controleren op de gezondheid. Er zijn een aantal problemen waar uw rat mee te maken kan krijgen, zoals problemen met de longen, de tanden en de huid. U kunt uw zieke rat herkennen aan verandering in het gedrag en schommelingen in het gewicht. 

Twijfelt u of uw rat ziek is, wilt u graag met uw zieke rat langskomen of wilt u een gezondheidscheck laten uitvoeren? Maak dan gerust een afspraak met onze rat kundige dierenarts. Deze zal uw rat goed onderzoeken op de klachten en de juiste behandeling inzetten indien uw rat ziek is.

pexels-pixabay-51340

Dierenarts voor ratten: de castratie van uw rat

U kunt naar de dierenarts met uw ratten voor de castratie van uw rat. Het laten castreren van de rat houdt in dat de testikels worden verwijderd. Hierdoor wordt niet alleen voorkomen dat uw rat zich voortplant, maar ook vervelende gedragsproblemen. Door uw rat te castreren, wordt uw rat tammer en vermindert u het risico op dominant gedrag en / of agressie. Castratie van uw rat kan er dus voor zorgen dat de band tussen u en rat hechter wordt. Ook kan het de band tussen groepsleden als u meerdere ratten heeft verbeteren en voorkomen dat uw andere ratten te weinig eten krijgen of elkaar aanvallen. 

Het is echter niet zo dat de castratie het karakter van uw rat verandert. Is uw rat bijvoorbeeld erg schuw, dan zal dit na de castratie van uw rat nog steeds het geval zijn.

Aangezien de melkkliertumoren bij vrouwelijke ratten duidelijk hormoonafhankelijk zijn, is het advies om vrouwtjes preventief te steriliseren. Dit doen we meestal op de leeftijd van 6 maanden. De kans is dan klein dat het vrouwtje op latere leeftijd melkkliertumoren krijgt.

Ratten zijn erg sociale dieren die graag in groep leven. Dit kan een groep mannetjes zijn, een groep vrouwtjes of een gemengde groep met gecastreerde vrouwtjes en/of mannetjes. Als je maar 1 geslacht houdt, dan is het zelden nodig om te castreren.

Wilt u meer informatie over het castreren van uw rat bij de dierenarts voor ratten? Neem dan even contact op met Dierenkliniek ‘t Leijdal. We staan voor u klaar om u advies te geven over alle zaken die met uw rat te maken hebben.

pexels-himanshu-sharma-42787-154177

Wat te doen als uw rat bulten heeft

Veel ratten krijgen vroeg of laat tumoren. Sommige van deze tumoren zijn makkelijk chirurgisch te verwijderen, anderen vereisen een andere behandeling. Bij vrouwelijke ratten zien we heel vaak melkkliertumoren. Deze zijn bijna altijd goedaardig en makkelijk te verwijderen. Deze tumoren kunnen erg snel groeien en gaan hinderen. Vroeg

verwijderen is dan ook het advies. Een bult bij een rat kan ook een abces zijn. Sommige ratten zijn gevoelig voor het ontwikkelen van abcessen. Deze moeten meestal niet geopereerd worden. In de praktijk kunnen wij microscopisch onderzoek doen van bulten om een diagnose te stellen, en deze chirurgisch verwijderen indien nodig.

Luchtwegproblemen bij uw rat

Veel ratten zijn drager van Mycoplasma, waardoor ze gevoelig zijn voor luchtwegproblemen. Deze klachten spelen vaak op in periodes van stress. Het is erg belangrijk om te zorgen voor een stof- en tochtvrije huisvesting. Wij adviseren u graag over de correcte huisvesting van ratten. Ratten hebben een rode kleurstof in het traanvocht, namelijk porfyrine. Soms zien we dan ook een rode kleur rond de ogen, neus of aan de voorpootjes (na het wassen van de snoet). Dit is vaak een teken dat er iets aan de hand is. Is uw rat stiller dan anders, heeft hij porfyrine aan de neus, ademt hij zwaar of staat de vacht rechtop? Dan adviseren wij een controle bij de dierenarts.

pexels-tanner-johnson-10216-53813
pexels-nikiemmert-26158915

Heeft u een zieke rat? Maak dan een afspraak

Bent u bang dat uw rat ziek is, is uw rat ziek of wilt u uw rat laten castreren? Maak dan een afspraak met een dierenarts voor ratten van Dierenkliniek ‘t Leijdal. We helpen u graag met het onderzoeken van uw dier en het inzetten van de juiste behandeling, indien uw rat ziek is. Ook kunnen we u informeren over hoe u uw zieke rat het beste kunt verzorgen. Dat is het voordeel van een dierenarts gespecialiseerd in ratten – neem gerust contact op als uw rat ziek is of als u vragen heeft over uw zieke rat verzorgen. 

Back To Top