Voor spoed 24/7 0161 496016
konijn sterilisatie

Dierenarts voor konijnen

Binnen onze praktijk legt dierenarts Joanna Servaes zich toe op bijzondere zoogdieren. Hieronder verstaan we konijnen, knaagdieren en fretten. Wij streven ernaar ook voor deze dieren een goede eerstelijns zorg te bieden. U kunt bij ons terecht voor vaccinaties, behandeling van zieke dieren, chirurgie en tandheelkundige ingrepen voor deze dieren. Hieronder vindt u enkele voorbeelden van veel voorkomende aandoeningen en ingrepen per diersoort.

Met uw konijn naar de dierenarts voor voedings- en maagproblemen

Konijnen zijn erg gevoelig voor maag-darmproblemen. Voor een goede werking van de darmen en een correcte slijtage van het gebit, hebben zij vezelrijke voeding nodig. Hooi is de basis van een goed dieet, aangevuld met beperkt biks (bij voorkeur geen mengeling) en verse groenten. U kan steeds bij ons terecht voor dieetadvies. Een konijn dat niet of minder eet, en niet of minder keutelt, moet steeds gezien worden door een dierenarts. Ook abnormale keutels, kleine keutels of diarree zijn een reden om zo snel mogelijk naar

de dierenarts te gaan. Dit is steeds een ernstige situatie waarbij we snel en correct moeten ingrijpen.

Twijfelt u of u met uw konijn naar de dierenarts moet? Een dierenarts voor konijnen kan het konijn goed onderzoeken op ziekte en andere gezondheidsproblemen. Ook kan de konijnendierenarts uw konijn inenten tegen de veelvoorkomende ziekten RHD1, RHD2 en myxomatose. Daarnaast zal een dierenarts voor konijnen u aanraden om uw mannetjes konijn (ram) te laten castreren of uw voedster (vrouwtje) te laten steriliseren. Bij Dierenkliniek ‘t Leijdal kunt u rekenen op een konijnkundige dierenarts – maak gerust een afspraak als u de gezondheid van uw konijn wilt laten controleren bij de dierenarts.

konijntjes

Castreren konijn, sterilisatie konijn en gedrag van het konijn na sterilisatie

Vrouwelijke konijnen (voedsters) ontwikkelen vaak kwaadaardige baarmoedertumoren op

middelbare leeftijd (3-5 jaar). Ze kunnen deze tumoren al krijgen vanaf de leeftijd van 1 jaar. Deze tumoren zijn altijd kwaadaardig en zaaien snel uit. Wij adviseren dan ook om voedsters te steriliseren op de leeftijd van 6 maanden. Zij zullen dan ook stabieler worden qua gedrag. Niet-gesteriliseerde voedsters vertonen namelijk wel eens agressief gedrag en schijndracht tijdens het voortplantingsseizoen

Ook mannelijke konijnen (rammelaars) worden best gecastreerd, anders kunnen zij gaan sproeien en agressief territoriaal gedrag vertonen. Een gecastreerd konijn heeft minder last van zijn hormonen en kan hierdoor makkelijker gekoppeld worden aan een vrouwtjes konijn (voedster). Ook voorkomt het castreren van een konijn eventuele gedragsproblemen. De castratie van een rammelaar kan gebeuren vanaf het moment dat de testikels ingedaald zijn, meestal op de leeftijd van 3-4 maanden.

Het gedrag van uw konijn kan na sterilisatie anders zijn dan u gewend bent. Zo kan uw konijn moe zijn, langzamer zijn, en kan het tot 24 uur duren voordat uw konijn weer gaat eten. Houd het gedrag van uw konijn na sterilisatie goed in de gaten. Eet uw konijn na 24 uur nog niet, neem dan contact op.

pexels-pixabay-326012

Naar de dierenarts voor de blaasproblemen van uw konijn

Konijnen hebben een passieve opname van calcium uit de darm. Als zij een calciumrijke voeding krijgen, wordt het te veel aan calcium terug uitgescheiden via de urine. Dit kan soms leiden tot de vorming van blaaszand of blaasstenen. De urine van konijnen hoort altijd troebel te zijn. De kleur kan variëren van wit-geel tot rood-bruin. Bij het vermoeden van bloed bij de urine hoort dit bevestigd te worden met een urineonderzoek. Als uw konijn plots veel drinkt en plast, heldere urine heeft, plast op abnormale plaatsen of zichzelf

bevuilt, dan adviseren wij steeds een bezoek aan de dierenarts. Ook abnormale urine of pijn bij het plassen zijn redenen voor verder onderzoek.

Moet u naar de dierenarts voor bulten bij uw konijn?

Konijnen en knaagdieren kunnen bulten krijgen. Dit kunnen tumoren (goed- of kwaadaardig) of abcessen zijn. Abcessen bij konijnen bevatten erg dikke pus. Antibiotica heeft hier vaak weinig effect op. Indien mogelijk heeft het altijd de voorkeur om abcessen chirurgisch te verwijderen bij het konijn. In de praktijk kunnen wij microscopisch onderzoek doen van bulten om een diagnose te stellen, en deze chirurgisch verwijderen indien nodig.

Belangrijke documenten voor uw konijn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heeft uw konijn last van snot en / of andere luchtwegklachten?

Konijnen zijn obligate neusademhalers. Dit betekent dat zij door hun anatomie enkel door hun neus kunnen ademen. Een konijn met snot in de neus kan dus al snel ademnood krijgen. Bijkomend hebben konijnen ook een erg klein longvolume, waardoor ze makkelijk in de problemen komen met hun ademhaling. Een konijn dat met open mond ademt of bij het ademen erg trekt met de neusvleugels, heeft ademnood. Dit is steeds een reden om zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Vermijdt hierbij extra stress of het onnodig hanteren van het konijn.

Jaarlijkse vaccinatie konijn / inenting konijn: uw konijnen laten inenten en de kosten

Wij adviseren om konijnen jaarlijks te vaccineren tegen myxomatose en RHD-1/2. Dit zijn virussen die worden overgedragen via besmette (wilde) konijnen en insecten. De ziektes kunnen niet behandeld worden en lopen meestal fataal af. Een jaarlijkse vaccinatie is de beste manier om uw konijn hiertegen te beschermen. Bij de jaarlijkse vaccinatie wordt uw konijn ook volledig nagekeken door de dierenarts, om eventuele problemen in een vroeg stadium op te sporen.

Bent u benieuwd naar de kosten voor de vaccinatie van uw konijn? Neem dan even contact met ons op en we informeren u graag over de kosten voor de vaccinatie van uw konijn. We kunnen tevens direct een afspraak maken voor de inenting van uw konijn.

Nagels konijn laten knippen en gezondheidscheck

Het is aan te raden om jaarlijks met uw konijn naar de dierenarts te gaan voor een gezondheidscheck. De konijnkundige dierenarts controleert het gewicht, de tandjes, de buik en kan tijdens de check de nagels van uw konijn knippen. Het tijdig knippen of laten knippen van de nagels van uw konijn is belangrijk, vooral bij binnenkonijnen. Te lange nagels duwen de pootjes van het konijn in een pijnlijke positie, waardoor uw konijn moeite kan krijgen met lopen en vervelende klachten zoals pododermatitis kan krijgen. 

U kunt ook zelf de nagels van uw konijn knippen met een speciaal nagelschaartje. Let wel goed op dat u niet in het leven van de nagel knipt. We laten u tijdens de gezondheidscheck graag zien hoe u de nagels van uw konijn kunt knippen; u kunt natuurlijk ook de nagels van uw konijn laten knippen door de konijnkundige dierenarts. 

pexels-mati-3820509
pexels-frank-cone-140140-2439784

Gezondheidscheck van het gebit van uw konijn

De snijtanden en kiezen van een konijn groeien levenslang door. Wist u dat de snijtanden van een konijn 2-6mm per week groeien? Voor een goede slijtage is vezelrijke voeding zoals hooi of gras het belangrijkst. We zien bij konijnen wel eens afwijkingen ontstaan aan het gebit zoals haken op de kiezen of doorgroeiende snijtanden. Het is altijd belangrijk om het gebit volledig te bekijken onder narcose en met röntgenfoto’s om een correcte inschatting van het probleem te kunnen maken. U kan bij ons terecht voor de meeste gebitsbehandelingen bij uw konijn. Voor ernstige problemen verwijzen wij door naar een specialist.

Bent u op zoek naar een konijnkundige dierenarts? Maak een afspraak

Is uw konijn ziek en bent u op zoek naar een dierenarts speciaal voor het konijn? U kunt met uw konijn naar de dierenarts van Dierenkliniek ‘t Leijdal komen. De dierenarts zal uw konijn goed onderzoeken en de juiste behandeling inzetten. Daarnaast kunt u bij ons terecht als u uw konijn wilt laten castreren of voor de sterilisatie van uw konijn, voor het laten knippen van de nagels van uw konijn, en voor de vaccinatie / inenting van uw konijn. 

We informeren u graag over de kosten van de vaccinatie van uw konijn, over de nazorg na sterilisatie van uw konijn en overige kosten voor de dierenarts van uw konijn.

We helpen u ook bij het laten inslapen van uw konijn en informeren u over de kosten bij onze dierenarts als u uw konijn wilt laten inslapen. 

Maak een afspraak met een dierenarts voor konijnen en we helpen u graag verder.

Meer weten over de zorg voor uw konijn? Lees dan hieronder de folder waar alle nodige informatie te vinden is.

Back To Top