Lezing, workshop of studiebijeenkomst
Ons team aan dierenartsen bevat een enorme bron van specialistische kennis. Deze kennis delen we dagelijks met veehouders 1-op-1 op het erf. Deze kennis kan natuurlijk ook in een groep gedeeld worden bij een studiemiddag of lezing. Of beter nog een workshop waarbij deelnemers uitgedaagd worden om actief deel te nemen in het verhaal en ervaringen te delen.
Wij hebben meerdere dierenartsen die het heel leuk vinden om een verhaal te houden. Iedereen heeft hierin zijn eigen onderwerpen waarin hij/zij gespecialiseerd is. Wij investeren constant in deze kennis om die up-to-date te houden. Hierbij gaan we met name uit van onafhankelijke wetenschappelijk informatie. Deze proberen we terug te brengen tot een concreet plan voor op het boerenerf, zodat veehouders thuis direct iets kunnen gaan doen met de informatie.
Hieronder vindt u een aanbod van de cursussen die wij direct beschikbaar hebben. Heeft u interesse in een ander onderwerp of format, dan is dat altijd bespreekbaar.
TCI
Spreker: Arjan van Genugten
Over het onderwerp: TCI staat voor Transition Cow Index. Dit is een score die is ontwikkeld om te bepalen hoe goed de transitie op een bedrijf gaat.
De transitie fase wordt steeds meer gezien als de belangrijkste fase van de koeien op een bedrijf. Waar vroeger koeien in een oude stal werden gezet en weinig naar ze om gekeken werd, komen we er steeds meer achter dat we deze koeien juist extra moeten verwennen en goed in de gaten moeten houden. Een goede transitie zorgt voor een zorgeloze melk periode.
Maar wat is nu het belangrijkste in het verwennen? Wat zijn de punten die essentieel zijn om goed te doen in die droogstand? Hierop heeft het hele project ter ontwikkeling van de TCI gefocust. Dit heeft een bult aan informatie opgeleverd die voor elke veehouder interessant is om te weten en zo goed mogelijk toe te passen in zijn bedrijf.
In een lezing van een 1,5 uur worden de belangrijkste punten uitgelegd. Daarna is er nog tijd voor een discussie, dit kan natuurlijk ook tussendoor gebeuren.
Duur lezing: 2 uur
SimHerd: de economie van diergezondheid
Spreker: Caroline Huetink
Over het onderwerp: Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten op mijn bedrijf? Waar leg ik de komende jaren de focus op het gebied van gezondheid en wat is mijn investeringsruimte? Op deze en vele andere ‘wat als’ vragen kan SimHerd een antwoord geven. SimHerd is een computer simulatie model dat veehouders de mogelijkheid geeft om de economische impact van verschillende management strategieen op hun eigen koppel in te schatten. Wat houdt SimHerd in en hoe kan ik het gebruiken voor mijn eigen bedrijf?
Een workshop over economie en diergezondheid waarbij de mogelijkheid bestaat voor studiegroepen om van tevoren voor een aantal bedrijven een SimHerd analyse te laten maken om tijdens tijdens de workshop direct mee aan de slag te gaan.
Duur lezing: 1 uur
Nieuwste inzichten klauwgezondheid
Spreker: Hans Caron
Over het onderwerp: Een goede klauwgezondheid is één van de belangrijkste pijlers onder een succesvolle bedrijfsvoering. Klauwgezondheid heeft effect op productie, vruchtbaarheid, dierwelzijn, weerstand en algehele gezondheid.
Tijdens deze lezing worden de nieuwste inzichten uit de doeken gedaan over de oorzaken van klauwaandoeningen, met name de niet infectieuze.
Met deze kennis kan elke veehouder direct aan de slag: zodra de oorzaken onderkend zijn, kunnen daartegen op bedrijfsniveau vaak met relatief eenvoudige, praktische maatregelen genomen worden.
Duur lezing: 45 min ( 75 min indien incl ziekte van Mortellaro)
hittestress
Spreker: Hans Caron
Over het onderwerp: Dat er een klimaatsverandering plaatsvindt zullen nog weinig mensen ontkennen. Steeds vaker krijgen we te maken met voor ons extreme weersomstandigheden: meer warme dagen, langere natte of juist droge periodes, veel neerslag in korte periodes, minder strenge winters, etc.
Dit heeft ook zijn weerslag op ons melkvee: mn koeien kunnen slecht tegen warmte. In ieder geval slechter dan bv mensen of paarden.
In deze presentatie wordt uitgelegd wat hittestress is, waar het door beïnvloed wordt, wat de effecten zijn op koeien en wat voor maatregelen er genomen kunnen worden.
Praktische inzichten worden gegeven waarmee elke veehouder direct aan de slag kan.
Duur lezing: 30 min
Workshop Integraal Vruchtbaarheid Management
Spreker: Caroline Huetink
Over het onderwerp: Een goede vruchtbaarheid is een belangrijke economische drijver achter elk melkveebedrijf. Hoe krijg je een koe drachtig op het moment dat jij dat wilt en welke factoren spelen daarbij een rol?
In deze workshop uitleg over de vruchtbaarheidscyclus van afkalven-opstart-tocht-insemineren-dracht-droogstand en de essentiele momenten hierin om te komen tot een vruchtbaar resultaat.
Duur workshop: 2 uur
Workshop verloskunde
Spreker: Caroline Huetink
Over het onderwerp: Praktische, interactieve workshop over verloskunde bij het rund. Wat is het normale verloop van de geboorte van een kalf, wanneer moet je ingrijpen en hoe kun je eenvoudige reposities zelf uitvoeren? Wat kun je doen om een kalf de beste start te geven? Risicofactoren rondom kalven komen ook aan bod.
Erg leuke workshop voor vrouwenstudieclubs, maar onze ervaring leert dat deze workshop ook voor de heren interessant is.
Duur lezing: 2 uur
Fosfor in melkkoeien
Spreker: Arjan van Genugten
Over het onderwerp: Naar aanleiding van vele vragen die wij krijgen uit de omgeving hebben wij een deze presentatie gemaakt met de huidige onafhankelijke wetenschappelijke inzichten over fosforgebrek bij koeien. Er wordt door wetgeving gestreefd naar minder gebruik van fosfor. Levert dit gezondheidsproblemen op? En welke dan? In deze korte presentatie proberen we zo goed mogelijk antwoord te geven.
Duur lezing: 0.5 uur
Sensoren en diergezondheid
Spreker: Caroline Huetink
Over het onderwerp: Steeds meer bedrijven gebruiken sensoren voor tochtdetectie. De toepassing van sensoren voor diergezondheid is de laatste tijd erg in opkomst. Denk aan vreten, herkauwen en sta- ligtijd. Sensoren zijn extra ogen in de stal. Wat levert deze informatie op en hoe kun je dat toepassen in je dagelijkse bedrijfsvoering? Wat leren wij van sensoren over koeien en gedrag?
Een workshop die interessant is voor iedereen die meer wil weten over gedrag van koeien en hoe eerder in te grijpen bij gezondheidsproblemen, of je nu wel of geen sensoren hebt of van plan bent aan te schaffen.
Duur workshop: 1 -2 uur
Kalverenopfok
Spreker: Arjan van Genugten
Over het onderwerp: Kalverenopfok wordt steeds belangrijker voor bedrijven. Wetgeving maakt het tegenwoordig nog belangrijker om op 24 maanden een goed ontwikkelde vaars te kunnen gaan melken. Ook komt in steeds meer onderzoeken naar voren dat een probleemloze opfok zorgt voor veel extra productie en levensduur als melkkoe.
In deze presentatie worden van de 5 belangrijkste punten van kalverenopfok (transitie koe, biestvoorziening, huisvesting en ventilatie, melkvoorziening en ruwvoer en water) uitgebreid behandeld. Hierbij worden door middel van veel onafhankelijk onderzoeken de nieuwste inzichten kenbaar gemaakt.
Deze presentatie is ideaal voor veehouders, maar ook andere erfbetreders kunnen baat hebben bij deze lezing. Zo is een groot gedeelte gebruikt voor workshops voor kalverenhandelaren.
Duur lezing: 1-3 uur. Deze presentatie kan naar wensen ingekort en uitgebreid worden van 1-2 uur. Daarnaast leert de ervaring dat er altijd veel discussie ontstaat. Eventueel kan het in een workshop vorm gecombineerd worden met een rondgang over een bedrijf.
Infectieziekten: IBR, BVD, Salmonella
Spreker: Hans Caron
Over het onderwerp: In Nederland heeft de zuivelsector er voor gekozen om verschillende infectieziekten actief aan te pakken, met als uiteindelijk doel om als land vrij te worden van deze ziekten.
Elke ziekte vereist een andere aanpak, afhankelijk van spreiding, wijze van spreiding, mogelijkheden tot behandeling, etc. Als veehouder is het vaak niet helemaal duidelijk welke routes er bewandeld kunnen worden, de gedachten achter die routes en de noodzaak tot bestrijding.
Deze ziektes kunnen gezamenlijk in een lezing besproken worden; ook elke ziekte apart is mogelijk. Wordt voor dat laatste gekozen, dan adviseren wij om Salmonella apart te bespreken, en IBR/ BVD gezamenlijk.
Duur lezing: 0,5 – 1 uur
Kosten
Al onze lezingen zijn gericht op het geven van onafhankelijke informatie. Wij prijzen in de lezingen ook geen producten aan die bij ons afgenomen kunnen worden. Geen indirecte inkomsten dus zoals bij vele anderen. Wij moeten het hebben van de directe inkomsten. Richtlijn is dat wij een bedrag van 250 euro vragen voor een standaard lezing van 2 uur. Daarnaast komt nog een Km vergoeding. Alles gaat in goede samenspraak met de studieclub.
Wij kunnen ook presentaties of lezingen geven over andere veterinaire onderwerpen. Heeft u een onderwerp waar u meer over wil weten, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we dan bespreken wat de mogelijkheden zijn en de prijs die hieraan hangt.
Studieclubs in de regio waar wij sponsor van zijn kunnen per jaar 1 gratis lezing krijgen.
contact
wil u meer informatie: neem via onderstaand formulier contact met ons op