Let op! Eikels zijn gevaarlijk voor uw dier!

 

Nog niet alle dierenbezitters weten dat het eten van of kauwen op eikels gevaarlijk is voor uw dier. “De hond van mijn buurvrouw is nooit ziek geworden en eet ook eikels.” Dan is de hond van de buren een mazzelhond, want het eten van eikels door honden is niet zonder gevaar.

 

In eikels en eikenbladeren zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur). Wanneer er veel tannine wordt gegeten krijgt de hond buikpijn, diarree en zal gaan braken. Het kan zelfs tot nierfalen en de dood lijden. Naast het looizuur hebben de eikels door hun vorm (denk maar eens aan het puntje aan de onderkant) een prikkelende, bijtende werking op het darmslijmvlies. Deze kan daardoor kapot gaan, ontsteken of gaan zweren. De hond kan dan hevige buikkrampen krijgen wat gepaard gaat met braken en diarree.

 

Daarnaast kunnen eikels ook voor een verstopping zorgen wanneer ze in hun geheel worden doorgeslikt. De spijsvertering van honden is er nu eenmaal niet op gebouwd om dergelijk materiaal te verteren, zeker niet de schil die om de vrucht heen zit. De vrucht sluit dan de darm af en het dier wordt ernstig ziek. Je ziet dan dat het dier geen ontlasting meer heeft, gaat braken en dat na langere tijd de buik opzwelt. Dit kan ook gebeuren door het eten van kastanjes of dennenappels. Opgepast dus!

 

Ook voor paarden en schapen zijn eikels giftig. Het begint meestal met atypische symptomen zoals lusteloosheid, niet willen eten en verstopping. In dien er een ernstige vergiftiging heeft plaatsgevonden kan dit gevolgd worden door diarree en bloederige urine en ataxie. Eigenlijk kunnen alleen varkens en zwijnen deze vruchten goed verdragen en verteren.

 

Wanneer uw dier maag-darmklachten heeft na de wandeling of in de wei, of u vermoed dat er eikels opgenomen zijn door uw dier, neem dan contact op met de kliniek.