Sterilisatie teef

Wat houdt sterilisatie precies in?


Bij sterilisatie bij de teef worden beide eierstokken weggehaald. Indien de baarmoeder er tijdens de operatie afwijkend uitziet wordt ook deze verwijderd.

 

 

 

Wat is de beste leeftijd om een teef te steriliseren? 

 

De meningen hierover lopen uiteen: sommigen adviseren voor de eerste loopsheid als de teef ca 6-7 maanden is, anderen vinden 3 maanden na de eerste loopsheid een betere optie.

Zelfs dierenartsen hebben hier verschillende meningen over.

 

 

Onderzoek

 

 

De effecten van de sterilisatie op een leeftijd van 6 -7 maanden zijn onderzocht door de Faculteit der Diergeneeskunde. Uit dit onderzoek blijkt dat sterilisatie op de leeftijd van 6-7 maanden ook een goed resultaat heeft.

Uit een eerder onderzoek is gebleken dat elke keer als een teefje loops wordt, deze meer risico loopt op melkkliertumoren en suikerziekte tgv het hormoon progesteron dat tijdens de loopsheid geproduceerd wordt. Ook is er een verhoogde kans op baarmoederontsteking. Conclusie: sterilisatie op de leeftijd van 6 a 7 maanden is dus zeker een optie.

 

Er is echter ook een nadeel, je weet niet wanneer je hond de eerste keer loops wordt en om het risico van de operatie zo klein mogelijk te houden mogen de hormonen nog  actief zijn wanneer er geopereerd gaat worden.

De Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde heeft haar voorkeur uitgesproken voor steriliseren na de eerste loopsheid.

 

Conclusie

 

Je kunt het best je teef laten steriliseren op het moment dat de geslachtshormonen van de teef niet actief zijn: ca 3 maanden na de laatste dag van de eerste loopsheid.


De operatie wordt onder volledige narcose gedaan. Om de risico’s hiervan zoveel mogelijk te beperken wordt vooraf altijd een lichamelijk onderzoek gedaan.

 

Voor meer advies kunt u altijd contact met ons opnemen.