Mijn hond drinkt veel

 Regelmatig krijgen wij in onze kliniek te horen dat onze patiënten veel drinken (ook wel polydipsie genoemd), maar hoeveel water moet uw hond nu eigenlijk drinken in een normale situatie?

De hoeveelheid opgenomen water is verschillend per dier en afhankelijk van het gewicht, de lichaamsbeweging, temperatuur en het water- / zoutgehalte van de voeding. 


Het is de bedoeling dat uw huisdier 10% van zijn lichaamsgewicht aan vocht opneemt via drinken of voeding. Dit houdt in dat een hond van 10kg ongeveer 1L per dag drinkt. Als jouw hond consequent is in het drinken van meer dan 100ml per kg per dag, dan kan dit een teken zijn van polydipsie. Polydipsie kan een aanwijzing zijn voor nier-, lever-, bijnierproblemen of suikerziekte.

 

Om te weten hoeveel uw huisdier daadwerkelijk drinkt kunt u het beste de wateropname van 24 uur meten. Dit doet u door ’s ochtends een afgemeten hoeveelheid water aan uw huisdier aan te bieden. Na 24 uur meet u hoeveel water er nog in de waterbak zit. Dit verschil is dan de hoeveelheid water die uw huisdier gedronken heeft.

 

Heeft u vragen over het drinkgedrag van uw hond neem dat contact met ons op.