Euthanasie

 

U moet er misschien nog niet aan denken, maar wanneer uw huisdier oud is en geen kwalitatief goed leven meer kan leiden of ziek is en niet meer beter kan worden,is soms euthanasie nog de enige optie . Een moeilijke, maar onvermijdelijke gebeurtenis in ieder (dieren-)leven. Daarbij moet u als eigenaar verscheidene moeilijke keuzes maken.
In deze informatiebrief willen wij u graag uitleggen hoe wij in onze kliniek met deze situatie omgaan.
 
Wanneer u tot euthanasie van uw huisdier besloten heeft, kunt u kiezen of dit op de kliniek gebeurt of bij u thuis. Eerst wordt aan u de gang van zaken rustig uitgelegd, voordat tot de euthanasie wordt overgegaan. Uw huisdier krijgt eerst een slaapmiddel toegediend. Deze injectie wordt of in de spieren of in een bloedvat ingespoten. Het dier gaat dan met ongeveer 10 minuten in een diepe slaap vallen. In het slaapmiddel zit een pijnstiller, zodat het dier verder geen pijn waarneemt. Soms kan het dier – voor het in slaap valt – wel eens wat braakneiging hebben op het slaapmiddel. Als uw huisdier rustig is gaan slapen zal de dierenarts de diepte van de slaap testen. Vervolgens zal er nog een injectie worden gegeven (of in een bloedvat of in de borstholte) met een middel wat het hart stil zal leggen. Soms kunnen er nog spiertrekkingen of een reflexmatige ademhaling optreden. Ieder dier reageert hier anders op en is vantevoren niet voorspelbaar. De dierenarts zal daarna nog naar het hart luisteren om de dood vast te stellen. Vervolgens nemen wij de tijd voor u, zodat u in alle rust afscheid kunt nemen van het dier.
 
NA HET OVERLIJDEN
Wij kunnen ons voorstellen dat u direct na het overlijden van uw huisdier niet weet wat er verder met het dier gaat gebeuren. Het is daarom raadzaam om hier vantevoren  eens met ons over te praten of er over te lezen.
Begraven in eigen tuin:
U mag uw dier – mits dit een hond, kat of knaagdier is- zelf begraven in uw eigen tuin. Indien u verhuisplannen heeft dient u hier wel rekening mee te houden: u weet immers niet wat een nieuwe huiseigenaar met de tuin wil gaan doen!
Het overleden dier kunt u zo in het gegraven graf leggen. U kunt het ook in een kartonnen doos leggen of in een deken wikkelen.
Indien u niet in de gelegenheid bent om uw dier op eigen terrein te begraven, kunt u het laten begraven op een dierenbegraafplaats.U bent er dan van verzekerd dat het grafje onverstoord blijft. Bij de meeste begraafplaatsen kunt u bovendien al uw persoonlijke wensen bespreken.
Crematie:
Er zijn speciale huisdieren-crematoria. U kunt uw dier zelf naar het crematorium brengen of ze kunnen het dier bij u thuis of bij onze kliniek ophalen. Indien u kiest voor crematie zijn er 2 mogelijkheden: individuele of collectieve crematie. Bij de individuele crematie wordt uw dier alleen in de oven geplaatst, zodat de as ook strikt gescheiden blijft van andere dieren. U kunt de as terugkrijgen en zelf een bestemming hieraan geven. Het crematorium neemt bij ontvangst nog contact met u op over eventuele wensen. Bij de collectieve crematie (dit kan via het dierencrematorium of via een destructiebedrijf) worden meerdere dieren gelijk in de oven gelegd; scheiding van as is dan niet mogelijk. Deze asrest wordt of verstrooid of verwerkt. Hierover krijgt u geen bericht.

Overleg:

Als u nog vragen heeft, kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen om te overleggen. Wij hebben de nodige ervaring op dit gebied en kunnen u helpen om bepaalde keuzes te maken. Het is het fijnste om afscheid van uw dier te kunnen nemen op een manier die bij het dier en ook bij u past.