Rondje praktijk

Opname
Indien nodig kunnen we uw dier opnemen voor een uitgebreider onderzoek of voor een langere verpleging. Hiervoor beschikken wij over een aantal te verwarmen hokken van diverse grootte. Ook als uw dier geopereerd moet worden, wordt het tijdelijk verzorgd in de opname.

Laboratorium
Wanneer een dier zich niet goed voelt, is het belangrijk om zo snel mogelijk de oorzaak te achterhalen. Daarom beschikt onze kliniek over laboratoriumfaciliteiten en diagnostische apparatuur. Zo hebben wij de mogelijkheid voor het onderzoek van:

  • bloed: serologie en hematologie
  • huid: microscopie, kweek
  • urine: algemeen onderzoek (pH, sg, ontstekingsbeeld, bloed, suiker, etc.), microscopie
  • ontlasting: microscopie, virusonderzoek
  • virusziekten: SNAP-testen FeLV/FIV, Parvo

Voor uitgebreide/aanvullende onderzoeken sturen wij monstermaterialen op naar Vetmed, de Faculteit Diergeneeskunde en de Gezondheidsdienst voor Dieren. 
 

Rontgen

Natuurlijk maken wij zelf rontgenfoto’s. Ook voor officiele elleboog- en heupfoto’s van uw  hond in het kader van de fokkerij kunt u bij ons terecht. Wij maken gebruik van digitale apparatuur, waardoor de kwaliteit van de opnamen sterk verbeterd is. Geregeld overleggen wij gemaakte opnamen met orthopedische specialisten (Almkerk) en dierenartsen van de 2e-lijns kliniek (Visdonk).
Sinds september 2009 hebben wij ook een rontgenbuis voor het maken van gebitsfoto’s.
 
Operatiekamer
Operaties vinden plaats in de O.K. onder voortdurende controle. Afhankelijk van de duur van de behandeling of eventuele risicofactoren van de patient wordt er met inspuitbare narcose of gasnarcose gewerkt. Tijdens de behandeling wordt uw dier middels bewakingsapparatuur in de gaten gehouden. Hiermee wordt het O2- en CO2-gehalte, de hartfrequentie en ademhaling gemeten. Uw huisdier kan na de ingreep rustig wakker worden in de opname. Als u uw dier komt ophalen, krijgt u van ons een nazorginstructie mee. Hier staat op waar u als eigenaar thuis op moet letten. In de regel maken we dan ook een afspraak voor de nacontrole.
 

Echo
Naar aanleiding van het onderzoek van uw huisdier is het mogelijk om naast het maken van een foto een echo te laten maken. Hiermee kan nauwkeuriger naar de grootte en structuur van organen worden gekeken. Eventueel kunnen er onder echo-begeleiding biopten van afwijkende structuren worden genomen voor verdere diagnostiek. Ook het maken van drachtecho’s is mogelijk. Deze maken we in de regel bij een drachtduur van ongeveer 4 weken.
 
Tandheelkunde
Wij behandelen gebitsproblemen bij de hond, kat, cavia en het konijn. Hiervoor beschikken we over een tandheelkunde-unit (boor, polijstapp.) en tandsteenverwijderapparatuur. Sinds september 2009 hebben wij ook een rontgenbuis voor het maken van gebitsfoto’s. Na het verwijderen van tandsteen kan het nodig zijn om bepaalde elementen te extraheren. Noodzakelijk is dan om te weten hoe het wortelverloop van het element is, of er nog wel een wortel aanwezig is en of er andere belangrijke gebitsveranderingen zijn. Voor uitgebreide behandelingen (bv. wortelkanaalbehandelingen en het beugelen van hondengebitten) verwijzen wij door naar daarin gespecialiseerde klinieken. Bij de puppy-begeleiding en de jaarlijkse check-up/vaccinatie wordt het gebit gecontroleerd en eventueel een afspraak gemaakt voor behandeling onder sedatie.